ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόροι: Ποιες προθεσμίες λήγουν έως τα τέλη Αυγούστου

Φόροι: Ποιες προθεσμίες λήγουν έως τα τέλη Αυγούστου
Pixabay

Βαριά είναι φορολογική ατζέντα του Αυγούστου καθώς λήγουν μία σειρά από προθεσμίες έως τα τέλη Αυγούστου. 

Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος ανέρχεται σε 3,1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ εκκρεμεί ακόμα η υποβολή περίπου 500.000 δηλώσεων. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει δήλωση 6.015.430 φορολογούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 500.000 δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους.

Περί το 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν έως τις 31 Αυγούστου τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, η οποία θα είναι διπλή για όσους είχαν υποβάλει από τον προηγούμενο μήνα τη φορολογική τους δήλωση και δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση στο τέλος Ιουλίου.

Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 δόσεις, έως τέλη Φεβρουαρίου, ενώ η παροχή έκπτωσης 3% έχει χαθεί για όσους δεν υπέβαλαν τη δήλωσή τους μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ο μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά διαμορφώνεται περίπου στα 1.450 ευρώ. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης πληρώνοντας εντόκως τον φόρο σε 12 έως 24 δόσεις. Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

Στα τέλη του μήνα εκπνέουν, επίσης, οι προθεσμίες για τη δήλωση μισθωτηρίων καθώς και για την υποβολή ένστασης για το τέλος επιτηδεύματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν μέχρι την Πέμπτη την τέταρτη δόση του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ. Η οφειλή για του φόρου ακινήτων εξοφλείται σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ καταβάλλονται: την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 και η τελευταία την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024. Δίνεται η δυνατότητα πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 δόσεις. Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2023 ανέρχεται σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενώ αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης το 2022, δεν έλαβαν από την ΑΑΔΕ το ηλεκτρονικό μήνυμα ότι απαλλάσσονται. Οσοι δεν έλαβαν το email της ΑΑΔΕ θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση μέχρι την Παρασκευή 28 Αυγούστου.