ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τέλος στις καθυστερήσεις σε κτηματολογικές υπηρεσίες και υποθηκοφυλακεία

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τέλος στις καθυστερήσεις σε κτηματολογικές υπηρεσίες και υποθηκοφυλακεία
INTIME

Ταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων που οδηγούν ταυτόχρονα και στο τέλος της αναμονής στις κτηματολογικές υπηρεσίες και τα υποθηκοφυλακεία φέρνει ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου που τίθεται σε πλήρη λειτουργία από την 1η Νοεμβρίου.

Οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να αντλούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να ολοκληρώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα σχετικά συμβόλαια, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν από τους δήμους, την εφορία ή άλλους φορείς του ελληνικού Δημοσίου να τα εκδώσουν.

Ολα τα έγγραφα θα αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας, ενώ η πλατφόρμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.grεψπ). Χρήστες της πλατφόρμας είναι ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη συμβολαιογραφική πράξη και τα συμβαλλόμενα μέρη (όπως π.χ. αγοραστές και πωλητές). Το σύστημα ήδη λειτουργεί πιλοτικά, με τους συμβολαιογράφους να αναφέρουν στην ΑΑΔΕ μικρά προβλήματα τα οποία αναμένεται να επιλυθούν μέχρι την πλήρη λειτουργία του συστήματος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η ηλεκτρονική συλλογή των δικαιολογητικών μεταβίβασης θα γίνεται ως εξής:

• Οι συμβολαιογράφοι εισέρχονται στην πλατφόρμα, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ιδιότητά τους για τη χρήση της πλατφόρμας. Παράλληλα και οι συμβαλλόμενοι (αγοραστές και πωλητές) εισέρχονται στην πλατφόρμα, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

• Ο συμβολαιογράφος με την είσοδό του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβάλλει αίτημα μεταβίβασης εισάγοντας τους ΑΦΜ του αγοραστή και του πωλητή. Κατόπιν, προσκαλεί τα συμβαλλόμενα μέρη μέσω της πλατφόρμας, ώστε να αποδεχτούν το αίτημα μεταβίβασης και να παράσχουν τις αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις.

• Ο πωλητής εισέρχεται στην πλατφόρμα και κατόπιν στο αίτημα μεταβίβασης που δημιούργησε ο συμβολαιογράφος, ώστε να επιλέξει το ακίνητο που θα μεταβιβασθεί και παράλληλα να εξουσιοδοτήσει τον συμβολαιογράφο να προβεί στη συλλογή εγγράφων και πληροφοριών και σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τον σκοπό της σύνταξης της συμβολαιογραφικής πράξης. Παρέχοντας την εξουσιοδότηση αυτή, ο μεταβιβάζων συναινεί ρητά στη γνωστοποίηση από την ΑΑΔΕ μέσω της πλατφόρμας στον συμβολαιογράφο των απαραίτητων φορολογικών δεδομένων του, που συνδέονται με τη μεταβίβαση, όπως ενδεικτικά τους λόγους αδυναμίας έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας (π.χ. ύπαρξη οφειλών, δέσμευση ενημερότητας), κ.ά.

• Ο αγοραστής αμέσως μετά εισέρχεται στην πλατφόρμα ώστε να αποδεχθεί την πρόσκληση και να εξουσιοδοτήσει τον συμβολαιογράφο να προβεί στη συλλογή εγγράφων και πληροφοριών και σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τον σκοπό της σύνταξης της συμβολαιογραφικής πράξης.