ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση της επιβατικής κίνησης στην ακτοπλοΐα

Αύξηση της επιβατικής κίνησης στην ακτοπλοΐα
Εurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Αύξηση καταγράφει η επιβατική κίνηση της ελληνικής ακτοπλοΐας κατά το διάστημα από τις αρχές Ιουλίου έως και την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. 

Με δεδομένο πως πέρυσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η ακτοπλοϊκή κίνηση, τόσο των επιβατών όσο και των οχημάτων, είχε ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα, καθίσταται σαφές πως το κύμα του εισερχόμενου τουρισμού ανεβάζει υψηλότερα και την ελληνική ακτοπλοΐα.

Πρόκειται για προσωρινά στοιχεία, ειδικά όσον αφορά τον Αύγουστο, και αποτελούν τον κατ’ εκτίμηση μέσο όρο της κίνησης των περισσότερων εκ των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων.

Προορισμοί όπως τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη αλλά και οι Βόρειες Σποράδες και νησιά του Βόρειου Αιγαίου υποδέχθηκαν φέτος το καλοκαίρι σημαντικά περισσότερους επισκέπτες με τα πλοία της γραμμής.

Η πλέον εντυπωσιακή όμως άνοδος της επιβατικής κίνησης είναι αυτή στους προορισμούς του Αργοσαρωνικού, η οποία κινείται κοντά στο 20% και για ορισμένες εταιρείες αγγίζει ακόμα και το 30%.

Προορισμοί όπως η Αίγινα, τα Μέθανα, ο Πόρος, η Υδρα, η Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι και οι Σπέτσες βρέθηκαν φέτος στην κορυφή των προτιμήσεων όχι μόνο των Ελλήνων ταξιδιωτών αλλά και μεγάλου αριθμού ξένων επισκεπτών.

Η άνοδος αυτή συνδέεται τόσο με την πολύ μεγάλη αύξηση των τουριστών στην Αθήνα που επιλέγουν να επισκεφτούν κοντινά της νησιά, όσο και με το κατά περίπτωση πιο προσιτό κόστος διαμονής σε σχέση με κάποιες από τις Κυκλάδες, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Οπως όμως και με τη δρομολόγηση από πέρυσι το καλοκαίρι τριών νεότευκτων καταμαράν από την Attica Group.

Σε επίπεδο επταμήνου, τόσο η επιβατική κίνηση όσο και η κίνηση των οχημάτων εμφανίζεται αυξημένη κατά 5% περίπου για όλο τον κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακτοπλοϊκό μεταφορικό έργο το 2022 σημείωσε αύξηση της τάξης του 36%, φτάνοντας στη διακίνηση 17,5 εκατ. ατόμων, ενώ η αύξηση στην κίνηση των οχημάτων ανήλθε στο 12% φτάνοντας τα 3,7 εκατ. οχήματα. Κάτι που σημαίνει πως ακόμα κι αν το φθινόπωρο αποδειχθεί λιγότερο ενισχυμένο από ό,τι οι κατεξοχήν καλοκαιρινοί μήνες, η επιβατική κίνηση θα ξεπεράσει τα 18 εκατ. επιβάτες.