ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σκαρφαλώνει» πάνω από τα 90 δολάρια το πετρέλαιο, ελέω Σαουδικής Αραβίας

«Σκαρφαλώνει» πάνω από τα 90 δολάρια το πετρέλαιο, ελέω Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να παρατείνε την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Saudi Press.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία προσχώρησε στην στρατηγική με επέκταση των περιορισμών στις δικές της εξαγωγές. Το Ριάντ εφάρμοσε για πρώτη φορά τη μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και έκτοτε την επέκτεινε σε μηνιαία βάση.

Μετά τις ανακοινώσεις τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με παράδοση Νοεμβρίου για το ευρωπαϊκό αργό τύπου brent «σκαρφάλωσαν» πάνω από το «φράγμα» των 90 δολαρίων το βαρέλι, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού WTI να είναι υψηλότερα κατά 1,40 δολάρια το βαρέλι στα 86,95 δολάρια.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» από τα 75 δολάρια το βαρέλι που βρίσκονταν το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου του έτους, αυξήθηκαν πάνω από 10 δολάρια το βαρέλι το καλοκαίρι και συνεχίζουν τη ανοδική τους πορεία μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα η UBS έκανε λόγο για νέο ράλι στην τιμή του πετρελαίου, εκτιμώντας ότι θα ξεπεράσει τα 90 δολ. ανά βαρέλι έως το τέλος του 2023, εν μέσω ρεκόρ ζήτησης και περιρισμού της προσφοράς. Οι αναλυτές του ελβετικού οίκου εκτιμούσαν ότι το Brent θα φθάσει τα 95 δολάρια/βαρέλι και το αμερικανικό WTI αναφοράς θα ανέλθει στα 91 δολάρια/βαρέλι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.