ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κακοκαιρία Daniel: Ανατιμήσεις έως και 45% στις λαϊκές αγορές της Λάρισας

Κακοκαιρία Daniel: Ανατιμήσεις έως και 45% στις λαϊκές αγορές της Λάρισας
GLOMEX

Η κακοκαιρία Daniel φέρνει «τρελές» ανατιμήσεις στα τρόφιμα στις λαϊκές αγορές αλλά και στο κρέας και το γάλα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει ότι δεν θα επιτραπεί η αισχροκέρδεια σε μια κρίση σαν αυτή στη Θεσσαλία

Σοκ προκαλούν οι αυξήσεις στα τρόφιμα στις λαϊκές αγορές της Λάρισας μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Οι ελλείψεις των προϊόντων σε συνδυασμό με την καταστροφή σε αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή έχει φέρει αυξήσεις στους πάγκους έως και 45% μέσα σε μόλις μια εβδομάδα.

Ενδεικτικά οι τιμές στις ντομάτες από το 1,50 ευρώ αυξήθηκαν στο 2,80 ευρώ, ενώ οι πατάτες από τα 0,8 ευρώ σκαρφάλωσε στο 1,50 ευρώ. Το λάχανο από 0,70 ευρώ έφτασε στο 1,20 και τα βλήτα από το 1 ευρώ στα 2,5 ευρώ, προκαλώντας ασφυξία στα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Ανατιμήσεις φυσικά υφίσταται και το κρέας μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι.

Η χοιρινή μπριζόλα από 8,50 ευρώ το κιλό έφτασε να κοστίζει από 9,50 μέχρι και 10 ευρώ και το μοσχάρι από 14 ευρώ ανέβηκε στα 15 ευρώ το κιλό.

Η έκταση των καταστροφών σε καλαμπόκι, τριφύλλι και μηδική που αποτελούν τις βασικές ζωοτροφές θα ωθήσει προς τα πάνω και το κόστος του κρέατος και του γάλακτος σε ποσοστό μέχρι και 20%.

Ελαιόλαδο από «χρυσό»

«Χρυσό» θα πληρώνουν οι καταναλωτές και το ελαιόλαδο, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παραγωγή θα μειωθεί από τους 340.000 τόνους στους 150.000- 180.000 τόνους.

Όσον αφορά την τιμή παραγωγού με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τους νόμους της αγοράς, θεωρητικά η τιμή θα ξεπεράσει το διψήφιο νούμερο και όλα τα νούμερα άνω των 10 ευρώ είναι πιθανά. Ήδη, οι παραγωγοί πωλούν το χύμα ελαιόλαδο στα 150-160 ευρώ τον τενεκέ από 60-80 ευρώ που ήταν μέχρι πριν από δύο χρόνια.

Παύλος Μαρινάκης: Το κράτος απέναντι στην αισχροκέρδεια

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο ότι «Αν κάποιοι νομίζουν ότι σε μια κρίση, όπως στη Θεσσαλία θα βρουν αφορμή για να αυξήσουν πρόσκαιρα και αδικαιολόγητα τις τιμές, θα βρουν απέναντί τους το κράτος και τις συντεταγμένες τους δομές με πάρα πολύ αυστηρά πρόστιμα.

Παράλληλα, μπαράζ ελέγχων έχουν ξεκινήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης για να αποτρέψουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.