ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει από 1η Ιανουαρίου του 2024 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – Μετρητά κάτω από 500 ευρώ

Τι αλλάζει από 1η Ιανουαρίου του 2024 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – Μετρητά κάτω από 500 ευρώ
Intime News

«Μέτρα ασφαλείας» κατά της φοροδιαφυγής λαμβάνει η κυβέρνηση - Μετά τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται τα «μέτρα ασφαλείας» κατά της φοροδιαφυγή. Έπειτα από τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται, στο στόχαστρο μπαίνουν και όλες τις συναλλαγές που διενεργούνται με μετρητά.

Από τις αρχές του 2024, θα μπουν σε εφαρμογή τα περισσότερα νέα μέτρα. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε στις εξαγγελίες του από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, με τις αλλαγές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτει τον Οκτώβριο στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

  • Τέλος τα μετρητά πάνω από 500 ευρώ μεταξύ πελατών και επιχειρήσεων. Η απαγόρευση ισχύει ήδη αλλά το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά παράβαση κρίθηκε μη αποτρεπτικό. Στο εξής, όποιος δέχεται πληρωμή πάνω από 500 ευρώ σε μετρητά αντί μέσω τραπέζης, θα πληρώνει πρόστιμο τα διπλά από όσα εισέπραξε. Δηλαδή πχ 2.000 ευρώ αν εισέπραξε 1.000 (ή και πολύ περισσότερα για μεγαλύτερα ποσά) με βάση όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.
  • Όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, ασχέτως ΚΑΔ που έχουν δηλώσει στην Εφορία, θα εγκαταστήσουν POS για να δέχονται πληρωμές με κάρτες, εφόσον δέχονται πελάτες λιανικής.
  • Αντίστοιχα και για όσους δεν διενεργούν καν λιανικές συναλλαγές, όλες ανεξαιρέτως οι b2b (business to business) επαγγελματικές συναλλαγές δαπάνες, πρέπει να δηλώνονται ηλεκτρονικά στο MyDATA. Ό,τι δεν δηλώνεται, δεν θα αναγνωρίζεται σαν δαπάνη προς έκπτωση από τα κέρδη της χρονιάς. Θα φορολογείται σαν κέρδος και η επιχείρηση θα πληρώνει 9% έως 44% ως φυσικό πρόσωπο (έμποροι, αγρότες, επαγγελματίες) ή 22% για τις εταιρίες (νομικά πρόσωπα).
  • Όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν και θα λειτουργούν αυτομάτως με POS, ώστε να μη «χάνεται» καμία έκδοση απόδειξης, όταν γίνεται πληρωμή με κάρτα.