ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι αναμφίβολα σκληρός”

“Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι αναμφίβολα σκληρός”
H ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε βαθιά ύφεση και απαιτείται λήψη νέων μέτρων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού...

H ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε βαθιά ύφεση και απαιτείται λήψη νέων μέτρων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 7,4% το 2011 επισημαίνει σε έκθεση της η Credit Agricole. Υπογραμμίζει μάλιστα οτι ΑΕΠ συρρικνώνεται με ρυθμό 4,5% στο γ’ τρίμηνο του 2010. Εκτιμά πως ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τα τέλη του 2011. «Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι αναμφίβολα σκληρός. Καθώς δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης φόρων, η έμφαση δίνεται σε δομικές αλλαγές» αναφέρει η έκθεση.

«Πιθανότατα όμως, η ύφεση το επόμενο έτος θα είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας» προβλέπει η Credit Agricole και προσθέτει ότι η εγχώρια κατανάλωση θα συνεχίσει να «βαραίνει» την ανάπτυξη και αναμένεται να ανακάμψει προς τα τέλη του 2011, όσο η εμπιστοσύνη σταδιακά θα αποκαθίσταται και η ψυχολογία θα βελτιώνεται, κατ’ αναλογία της προόδου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται ενώ αναμένεται λόγω της οικονομικής αδυναμίας και τις επιδείνωσης στην αγορά εργασίας, να μετριαστούν οι πληθωριστικές πιέσεις εντός του επόμενου έτους και έτσι για το 2011, η CA προβλέπει πληθωρισμό 2,0% στην Ελλάδα, από 4,6% το 2010.

Πηγή: newscode.gr