ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Διπλός «κόφτης» για τους συνταξιούχους – Ποιοι χάνουν τα 200 ευρώ

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Διπλός «κόφτης» για τους συνταξιούχους – Ποιοι χάνουν τα 200 ευρώ
EUROKINISSI.

Το επίδομα θα είναι χαμηλότερο από πέρυσι και θα ανέρχεται περίπου στα 100 – 200 ευρώ.

Σε αντίθεση με το περυσινό επίδομα προσωπικής διαφοράς, που έφθανε κατά περίπτωση τα 300 ευρώ, το εφετινό θα είναι μειωμένο, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών. Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα ανέρχεται έως τα 200 ευρώ, για τους συνταξιούχους που το δικαιούνται.

Ωστόσο, η διάταξη θα προβλέπει δύο «κόφτες» για την καταβολή –τον Δεκέμβριο– του επιδόματος, στους συνταξιούχους που δεν πρόκειται να λάβουν αύξηση ύψους 3% έως 3,5%.

  • Δεν πρέπει να λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.600 ευρώ.
  • Η προσωπική τους διαφορά μετά την αναπροσαρμογή του 7,75% πρέπει να είναι πάνω από 10 ευρώ για να δικαιούνται επίδομα.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που διατηρούν προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ θα εισέλθουν αυτομάτως στον κύκλο των αυξήσεων του 2024. Η διάκριση σε κατηγορίες εφέτος θα είναι απλούστερη και ξεκάθαρη, καθώς δεν θα εφαρμοσθεί ο διαχωρισμός σε υποομάδες, μέσω του οποίου κάποιοι λαμβάνουν μέρος της αύξησης και του επιδόματος, όπως συνέβη πέρυσι.

Οι δικαιούχοι θα είναι στα περυσινά επίπεδα. Αυτές τις ημέρες γίνεται διασταύρωση με τα αρχεία του ΕΦΚΑ, ώστε να αφαιρεθούν οι αποβιώσαντες και οι μη δικαιούχοι. Κάθε χρόνο, περίπου 150.000 συνταξιούχοι περιορίζουν ή εξαλείφουν την προσωπική τους διαφορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.

Το επίδομα θα είναι χαμηλότερο από πέρυσι, πέριπου στα 100 – 200 ευρώ, αφού και η αύξηση θα είναι μικρότερη.

Αναλυτικά:

Για άθροισμα συντάξεων έως 700 ευρώ, θα καταβληθεί επίδομα 200 ευρώ.

Για σύνταξη από 701 ευρώ έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί επίδομα 150 ευρώ.

Για άθροισμα συντάξεων από 1.101 ευρώ έως 1.600 ευρώ, θα μοιρασθεί επίδομα 100 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις