ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απίστευτη καταγγελία: Πώς ένα στεγαστικό δάνειο «Σπίτι μου» έγινε και... καταναλωτικό

Απίστευτη καταγγελία: Πώς ένα στεγαστικό δάνειο «Σπίτι μου» έγινε και... καταναλωτικό

Πρωτοφανές περιστατικό στη Θεσσαλονίκη με στεγαστικό δάνειο στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Σπίτι μου». 

Τράπεζα μετέτρεψε ένα μέρος στεγαστικού δανείου που είχε λάβει οικογένεια στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου», σε καταναλωτικό, όπως καταγγέλει.

Ειδικότερα, καταγγέλλουν ότι ενώ έλαβαν έγκριση για 120.000 ευρώ, τελικά τούς δίνουν 98.000 και το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να το λάβουν σε μορφή καταναλωτικού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, το ζευγάρι πήγε στην τράπεζα, ρώτησε εάν τηρεί τις προϋποθέσεις για να πάρουν δάνειο και τους προεγκρίθηκε το ποσό των 120.000 ευρώ. Όταν έφτασε η στιγμή τούς έδωσαν μόλις το 75%, δηλαδή 88.000, και τους είπαν πως το υπόλοιπο ποσό θα το λάβουν σε καταναλωτικό δάνειο, με 13% επιτόκιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.

Ο κ. Χατζούδης, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», αρχικά λέει ότι «το πρόγραμμα "Σπίτι μου" ουσιαστικά πρέπει να λέγεται "έκλεισα το σπίτι μου"» και στη συνέχεια περιγράφει το... colpo grosso από την τράπεζα εις βάρος της κόρης του και του γαμπρού του.

Κοστολογήθηκε 113.000 από εκτιμητή και η τράπεζα είπε 98.000

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «εμείς είχαμε την προέγκριση 120.000 ευρώ. Κινήσαμε τη διαδικασία, όλα έγιναν σωστά. Πληρώσαμε 200 ευρώ. Έρχεται ο εκτιμητής τής τράπεζας, για να εκτιμήσει δια ζώσης το σπίτι. Το βλέπει, δεν μας λέει την εκτίμηση έτσι είθισται, μετά από δύο μέρες μάς λέει η τράπεζα πως το κοστολογεί 98.000. Εμείς διαμαρτυρόμενοι στον εκτιμητή που ήρθε, κατά λάθος μάς είπε "μα εγώ το εκτίμησα 113.000, γιατί σας είπαν 98.000;". Έγινε ένα μπάχαλο στην τράπεζα, μάλωναν μεταξύ τους γιατί μαθεύτηκε η πραγματική εκτίμηση».

«Εμείς είχαμε σπίτι με 110.000, κάτω από το δάνειο. Δεν υπερκοστολογίσαμε κάτι», προσθέτει.

«Μας είπαν ότι πρέπει αναγκαστικά να πάρουμε (και) καταναλωτικό δάνειο»

Αυτό σημαίνει πως θα λάβουν 88.000 ευρώ και θα πρέπει να καλύψουν το άλλο 10%, δηλαδή 10.000 ευρώ, ώστε να φτάσει το ποσό τις 98.000.

«Μας είπαν ότι πρέπει αναγκαστικά να πάρουμε καταναλωτικό δάνειο για να καλύψουμε τη διαφορά», λέει ο πατέρας της κοπέλας. Τώρα, δηλαδή θα πρέπει να καλύψουν μία διαφορά 25% του δανείου, δηλαδή 22.000 ευρώ.

«Αυτό είναι το "Σπίτι μου"; Ποιος φταίει; Η κυβέρνηση ή η τράπεζα;», διερωτάται ο κ. Χατζούδης.