ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαλίζουν οι τιμές του ελαιολάδου και στην Ιταλία – Εκτιμήσεις για αύξηση 30%

Ζαλίζουν οι τιμές του ελαιολάδου και στην Ιταλία – Εκτιμήσεις για αύξηση 30%
Pixabay

Οι τιμές του ιταλικού ελαιολάδου «χτυπούν» ρεκόρ και οι ελαιοπαραγωγοί εκτιμούν πως η άνοδος θα συνεχιστεί.

Η κακοκαιρία τον Μάιο και τον Ιούνιο και η ξηρασία τους καλοκαιρινούς μήνες επιβαρύνουν την παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία και η παραγωγή κινδυνεύει να μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το 2022, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές.

«Για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο αναμένουμε αύξηση της τιμής από 30% έως 40% σε επίπεδο χονδρικής, εμείς οι παραγωγοί θα πουλάμε ένα λίτρο λάδι προς 9 ευρώ το κιλό και στα ράφια το ιταλικό λάδι θα κοστίζει 10 έως 11 ευρώ το λίτρο, δηλαδή ο καταναλωτής θα το πληρώνει 30% σε ακριβότερο σύγκριση με πέρυσι», ανέφερε ο Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola, της μεγαλύτερης εθνικής οργάνωσης ελαιοπαραγωγών, η οποία περιλαμβάνει 47 συνεταιρισμούς σε όλες τις ιταλικές επαρχίες.

Η αύξηση των τιμών οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί λόγω της ξηρασίας και της χαμηλής παραγωγής σε όλη τη Μεσόγειο. Η τιμή του ελαιολάδου δεν θα πέσει τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια, είπε ο Sicolo, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών μέσων ενημέρωσης. Η συγκομιδή της ελιάς ξεκίνησε στη Σικελία στα τέλη Σεπτεμβρίου και τώρα ξεκινά και στην Καλαβρία και την Απουλία. Ειδικά στην κεντρική Ιταλία, η παραγωγή δεν είναι τόσο υψηλή επειδή οι βροχές τον Μάιο και τον Ιούνιο επηρέασαν την επικονίαση των ελαιόδεντρων κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

Σημειώνεται πως η ζήτηση στην Ιταλία είναι ένα εκατομμύριο τόνοι, οπότε ένα μεγάλο μέρος θα πρέπει να καλυφθεί από το εξωτερικό. Η Ιταλία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για την εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου. Οι Ιταλοί παραγωγοί φοβούνται ότι η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να αυξήσει το εμπόριο νοθευμένου λαδιού.