ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: «Χρυσό» θα το πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές

Ελαιόλαδο: «Χρυσό» θα το πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Το ράλι στην τιμή του ελαιολάδου στην Ευρώπη θα συνεχιστεί για άλλη μια σεζόν, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να μειώσουν τις ποσότητές του, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Χρυσό» θα πληρώσουν φέτος το ελαιόλαδο οι καταναλωτές. Όπως αναφέρουν στην ΕΡΤ ελαιοπαραγωγοί, τα αποθέματα σε λάδι φέτος είναι λίγα και γι' αυτό υπολογίζεται ότι στο ράφι θα είναι πιο ακριβό, αφού η τιμή θα ξεκινά από τα ελαιοτριβεία περίπου στα 9 ευρώ.

Υπό τον φόβο μάλιστα των κλοπών ελαιολάδου, οι ελαιοπαραγωγοί παίρνουν μέτρα ασφαλείας. «Βλέπουμε τα κρούσματα κλοπών, τα είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια και τώρα που το λάδι είναι λίγο και πιο ακριβό, θα είναι πιο έντονα αυτά τα προβλήματα», αναφέρουν στην κάμερα της ΕΡΤ.

Μάλιστα, οι ελαιοπαραγωγοί προσθέτουν: «Στα ελαιοτριβεία υπάρχει κινητικότητα, ώστε να προστατευτούν και να αποθηκευτούν πιο σωστά υπό τον φόβο κλοπών». Οι παραγωγοί μάλιστα φοβούνται και κλοπές των καρπών της ελιάς από τα δέντρα.

Πάντως, το ράλι στην τιμή του ελαιολάδου στην Ευρώπη θα συνεχιστεί για άλλη μια σεζόν, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να μειώσουν τις ποσότητές του, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Δευτέρα.

Όπως ανεφέρει το Bloomber,g η παραγωγή της σεζόν που ξεκίνησε αυτό το μήνα αναμένεται να ανέλθει σε 1,5 εκατ. τόνους, μόλις 9% πάνω από πέρυσι, καθώς οι βασικοί παραγωγοί υπέστησαν μια δεύτερη ξηρασία. Σε συνδυασμό με τα περιορισμένα αποθέματα, αυτό έχει ανεβάσει τις τιμές σε βασικές περιοχές καλλιέργειας, σε επίπεδα ρεκόρ - και σχεδόν τριπλάσιες του μέσου όρου πενταετίας.

Η άνοδος αυτή διατήρησε το κόστος παρασκευής παραδοσιακών αγαπημένων προϊόντων όπως η πίτσα και η παέγια σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί αλλού. Η κατανάλωση ελαιολάδου στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 6% την περίοδο 2023-24 και το μπλοκ θα εξάγει περίπου 10% λιγότερο από πέρυσι, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.