ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Κοντά στο 1,4 ευρώ το λίτρο - Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Πετρέλαιο θέρμανσης

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι ότι θα κυμανθεί κοντά στο 1,4 ευρώ το λίτρο για τα μεγάλα αστικά κέντρα και λίγο πιο ακριβά για την περιφέρεια

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στο τέλος της εβδομάδας τη στιγμή που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι ότι θα κυμανθεί κοντά στο 1,4 ευρώ το λίτρο για τα μεγάλα αστικά κέντρα και λίγο πιο ακριβά για την περιφέρεια.

Ο άτυπος κανόνας για την διαμόρφωση της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι: τιμή diesel κίνησης μείον περίπου 30 λεπτά το λίτρο.

Σε σχέση με την περυσινή κατάσταση, η μεγάλη διαφορά είναι ότι φέτος δεν θα υπάρξει κρατική επιδότηση στην αντλία, αλλά ούτε και επιδότηση από τα διυλιστήρια. Πέρυσι αθροιστικά ήταν κοντά στα 0,32 ευρώ το λίτρο, αλλά με σημαντικά υψηλότερα τιμή.

Πάντως, οι καταναλωτές με βάση τα τωρινά δεδομένα θα πληρώσουν πάνω κάτω τα ίδια. Και αυτό διότι πέρυσι ξεκίνησε στο 1,38 ευρώ το λίτρο και εφέτος στο 1,40 ευρώ. Δηλαδή στα 1.000 λίτρα η επιβάρυνση θα είναι κοντά στα 20 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία των τιμών, μάλλον είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη με βάση την εικόνα που υπάρχει στην αγορά και κυρίως με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο. Για παράδειγμα σήμερα οι τιμές του Brent είναι ελαφρά ανοδικές, λίγο κάτω από τα 88 δολάρια το βαρέλι, ενώ και η τιμή του φυσικού αέριου υποχωρεί μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών που έφεραν την τιμή του στην περιοχή των 50 ευρώ η μεγαβατώρα.