ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακρίβεια «αδειάζει» τις ταβέρνες - Στροφή των καταναλωτών στο ντελίβερι

Η ακρίβεια «αδειάζει» τις ταβέρνες - Στροφή των καταναλωτών στο ντελίβερι

Ο Έλληνας φαίνεται ότι εγκαταλείπει μια παραδοσιακή  του συνήθεια λόγω της ακρίβειας - Μειωμένη η κίνηση σε ταβέρνες σε εστιατόρια ενώ έχουν πάρει «φωτιά» τα ντελίβερι

Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια όχι μόνο δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών αλλά ταυτόχρονα αλλάζει και τις συνήθειες του Έλληνα, ακόμα και τις πιο... παραδοσιακές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ο πληθωρισμός στα τρόφιμα που δεν λέει να κοπάσει, έχει αναγκάσει τους πολίτες να περιορίσουν τις εξόδους τους σε εστιατόρια και ταβέρνες και αντιθέτως να παραγγέλνουν από το σπίτι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, το delivery παρουσιάζει αύξηση κατά περίπου 10% σε σχέση με το 2022, ενώ η κίνηση στα καταστήματα το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχει μειωθεί κατά 35,8%.

«Το πρώτο πράγμα που κόβει ο κόσμος όταν ζορίζεται οικονομικά είναι η διασκέδαση. Στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές οι επισκέψεις των πελατών έχουν περιοριστεί κατά 15% - 20%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 70%», αναφέρει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-μπαρ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

Ανάλογη κατάσταση παρατηρείται και στην Αθήνα σύμφωνα με εργαζομένους στον κλάδο της εστίασης, οι οποίοι δηλώνουν πως έπειτα από την πανδημία άρχισε να δουλεύει πολύ το delivery με τα εστιατόρια να έχουν κόσμο μόνο το Σαββατοκύριακο, κυρίως σε τουριστικές περιοχές.

Έρχονται νέες αυξήσεις

Αλλά από τον κλάδο της εστίασης, εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέες ανατιμήσεις λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το α' εξάμηνο του 2023 καταγράφηκε μαζική αύξηση των τιμών στην εστίαση σε πάνω από το 50% των επιχειρήσεων