ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσκόπηση «βόμβα»: Ψηλά τα επιτόκια έως το Σεπτέμβριο του 2024

Δημοσκόπηση «βόμβα»: Ψηλά τα επιτόκια έως το Σεπτέμβριο του 2024

Η έρευνα συνοδεύεται από σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ που μίλησαν στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές τις τελευταίες ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων, υποδηλώνοντας η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα καθυστερήσει.

Το αποτέλεσμα της τελευταίας έρευνας του Bloomberg διαφέρουν σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, όπου οι ερωτηθέντες εκτιμούσαν πως κόστος δανεισμού θα μειωθεί τον Μάρτιο. Πλέον προβλέπουν μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο του 2024.

Η έρευνα συνοδεύεται από σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ που μίλησαν στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές τις τελευταίες ημέρες. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Καζάκς είπε ότι οι τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις δεν συνάδουν με μια μείωση στα επιτόκία το πρώτο εξάμηνο του 2024 και «στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα δούμε».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, Bostjan Vasle, δήλωσε ότι οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων είναι σημάδι ότι οι επενδυτές αποδέχονται επίσης ότι θα χρειαστεί μια «μεγαλύτερη περίοδος υψηλότερων επιτοκίων» για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.
Οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Bloomberg εξακολουθούν να βλέπουν τα επιτόκια να μειώνονται στο 2,7% το επόμενο έτος και στο 2,1% το 2025.