ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Τα σενάρια για την τιμή του και η λύση του μικροτσίπ για να μπει τέλος στις κλοπές

Ελαιόλαδο: Τα σενάρια για την τιμή του και η λύση του μικροτσίπ για να μπει τέλος στις κλοπές

«Ζαλίζουν» οι προβλέψεις για την τιμή του ελαιόλαδου - Τι θα γίνει με τις κλοπές

Η κατακόρυφη άνοδος στην τιμή του ελαιόλαδου αλλά και οι κλοπές ελαιόκαρπων που πλέον αποτελούν συχνό φαινόμενο, συνθέτουν ένα δύσκολο «παζλ» για καταναλωτές και παραγωγούς.

Μιλώντας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο πρόεδρος Ελαιουργών Ηραλκλείου Κρήτης, Βαγγέλης Πρωτογεράκης τόνισε ότι τα νέα δεν... είναι καλά για τον καταναλωτή: «Έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Η τιμή θα κρατηθεί σε ένα καλό επίπεδο για τους παραγωγούς, αλλά η ποσότητα θα είναι μειωμένη και κρατήσει την τιμή ψηλά. Ευτυχώς για τον παραγωγό και δυστυχώς για την παραγωγή».

Όπως σημείωσε η άνοδο στην τιμή είναι ένα διεθνές φαινόμενο και αφορά χώρες όπως η Ισπανία, Πορτογαλία και η Τυνησία.

Η διάθεση του ελαιόλαδου από τουε παραγωγούς θα ξεκινήσει με μεγάλη άνοδο στην τιμή του: «Πέρσι ξεκινήσαμε από τα 4,80 και φέτος θα πάει πάνω από 8 ευρώ. Επίσημα ξεκινάει 1 Νοεμβρίου η ελαιοκομική περίοδος. Το πρώτο λάδι που βγαίνει είναι και το πιο ακριβό αλλά παράλληλα και ένας δείκτης για το πώς θα καταλήξει ο καρπός».

Μάλιστα σε ό,τι αφορά τις κλοπές όπως ειπε η παραγωγή βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν μικροτσίπ στα ελαιόδεντρα: «Είναι μια λύση που θα φέρει αποτέλεσμα, ελπίζω κάποια εταιρεία να το κάνει πράξη», σημείωσε ο κ. Πρωτογεράκης.