ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Αναγνωστόπουλος: Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με σύγκλιση μισθών

Σ. Αναγνωστόπουλος: Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με σύγκλιση μισθών

Στην ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ αναφέρθηκε ο γγ. Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος 

Για την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα μέτρα που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το κύμα των υψηλών τιμών, μίλησε ο γενικός γραμματέας εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος στην ΕΡΤ.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι «ο τρόπος αντιμετώπισης της ακρίβειας δεν είναι να υποτάξεις τις τιμές με μέτρα που ίσως δεν είναι και ρεαλιστικά αλλά να συγκλίνουν οι μισθοί με εκείνοι των υπόλοιπων ευρωπαίων. Να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή» και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ η Ελλάδα είναι από τις πιο φθηνές σε όλη τη Ευρώπη στα προϊόντα καθώς και στα προϊόντα των πολυθενικών εταιρειών».

Από την άλλη πλευρά δεν αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι «κάποιες επιχειρήσεις έχουν μεγάλα μερίδια στην αγορά και εκμεταλλεύονται τη θέση τους για να βγάλουν περισσότερα κέρδη. Όμως στη χώρα μας υπάρχουν διατάξεις που επιτρέπουν ένα μέγιστο ποσοστό κερδοφορίας στις επιχειρήσεις που είναι το ίδιο με αυτό που είχαμε πριν την έναρξη της κρίσης, δηλαδή πριν τις 31/12/2021. Αν κάποιος εκμεταλλεύθηκε αυτή την περίσταση για να αυξήσει τα κέρδη του, επιβάλλονται πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ». Ο κ. Αναγνωστόπουλος γνωστοποίησε ότι αυτή την περίοδο γίνονται εντατικοί έλεγχοι στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και ιδιαίτερα στις πολυεθνικές εταιρείες και όπου διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν πρόστιμα.

Ο ΓΓ Εμπορίου συνέδεσε επίσης τη αναμενόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους διεθνείς οίκους στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημαίνει ότι είμαστε πιο αξιόχρεοι από το παρελθόν. Τα επιτόκια μας είναι πλέον αντίστοιχα με των υπολοίπων ανεπτυγμένων κρατών και αυτό ευνοεί συνολικά τη οικονομία μας. Συν τω χρόνω θα φτάσει αυτό στους καταναλωτές, μεταφρασμένο σε αύξηση εισοδημάτων. Είναι όμως η αρχή μιας καλύτερης πορείας σε σχέση με το παρελθόν».

Αφού επανέλαβε ότι η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δεν αφορά μόνο στη χώρα μας, ο κ. Αναγνωστόπουλος διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα έλλειψης ελαιόλαδου στα καταστήματα. Όμως υπάρχουν ορισμένοι που βάζουν πλαφόν ενισχύοντας τον πανικό των καταναλωτών για να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά. Η συγκεκριμένη μικρή αλυσίδα που διαπιστώθηκε το περιστατικό θα ελεγχθεί».