ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Εργασίας: Αναμορφώνεται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Υπουργείο Εργασίας: Αναμορφώνεται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Το υπουργείο Εργασίας θα αναμορφώσει την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων για δικαιότερη επιβάρυνση

Με στόχο τη δικαιότερη επιβάρυνση 400.000 συνταξιούχων, κυρίως των ΔΕΚΟ και του δημοσίου που εισπράττουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την αναμόρφωση και όχι την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Ο υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «θα αλλάξουμε κλιμακωτά την ΕΑΣ, προκειμένου να πετύχουμε ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» χωρίς όμως να ακουσθεί δέσμευση για το χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του μέτρου.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι η ΕΑΣ πρέπει να καταστεί δικαιότερη χωρίς όμως να καταργηθεί καθώς αποτελεί σημαντικό πόρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες εισηγήσεις υπάρχουν δύο σενάρια:

Στο πρώτο σενάριο εξετάζεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ, ώστε αυτή να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και με τους φορολογικούς συντελεστές στην φορολογία εισοδήματος.

Για παράδειγμα, σύνταξη 1.500 ευρώ, έχει σήμερα ΕΑΣ 3%, η οποία επιβάλλεται σε όλο το ποσό και είναι 45€. Αν όμως επιβάλλεται μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400€, δηλαδή στα 100€ με έναν κάπως αυξημένο συντελεστή – π.χ. 10% – τότε το ποσό της εισφοράς μειώνεται, για παράδειγμα, στα 10€.

Στο δεύτερο σενάριο προβλέπεται μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω. Η λογική σε αυτό το σενάριο είναι πως με το ισχύον σύστημα ο συντελεστής διπλασιάζεται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο, δηλαδή αυξάνεται απότομά από το 3% στο 6%.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει αναλογικότερο τρόπο μετάβασης από κλιμάκιο σε κλιμάκιο, ώστε η περικοπή να είναι πιο ομαλή και πιο δίκαιη. Ειδικότερα, οι νέοι συντελεστές ΕΑΣ τους οποίους προβλέπει το εν λόγω σενάριο για τα πρώτα τέσσερα κλιμάκια είναι οι εξής:

  • 1.400€ - 1.700€: 3%
  • 1.701€ - 2.000€: 4% (από 6%)
  • 2.000€ - 2.300€: 5% (από 7%)
  • 2.300€ - 2.600€: 6% (από 9%)

Έτσι, συνταξιούχος με σύνταξη 1.730€:

Σήμερα έχει κράτηση 104€ - Η σύνταξη λόγω της ΕΑΣ πέφτει στα 1.625€

Σύμφωνα με το σενάριο ελάφρυνσης η κράτηση πέφτει στο 4% από 6%. Συνεπώς η κράτηση, που θα συνεχίσει να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ στο συγκεκριμένο σενάριο, θα ανέλθει στα 69€.

Ο συνταξιούχος κερδίζει 35€ το μήνα και η σύνταξή του θα ανέβει στα 1.660€