ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνος Τσακλόγλου: Τέλος στην περικοπή 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους

Πάνος Τσακλόγλου: Τέλος στην περικοπή 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου έδωσε διευκρινίσεις για το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Διευκρινίσεις για το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες έδωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8.

Ο Υφυπουργός μίλησε για την κατάργηση της παρακράτησης του 30% των εργαζόμενων συνταξιούχων, την ενοποίηση και επιτάχυνση της απονομής επικουρικών συντάξεων καθώς και την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ που θα οδηγήσει σε ταχύτερη απονομή των συντάξεων στο μέλλον.

Για την κατάργηση του 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους:

«Δεν θα υπάρχει καμία περικοπή στη σύνταξη και θα επιβάλλεται ένας πόρος πάνω στα εισοδήματα είτε από μισθωτή εργασία είτε από αυταπασχόληση. Αν πρόκειται για μισθωτή εργασία ο μη ανταποδοτικός πόρος θα είναι ύψους 10% επί των επιπρόσθετων εισοδημάτων για μισθωτούς ή το μισό από αυτό που πληρώνουμε για σύνταξη κύριας ασφάλισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση την οποία έχουν επιλέξει».

«Ο νόμος δίνει ήδη απαλλαγή στους συνταξιούχους του αγροτικού τομέα που μπορούν ελεύθερα να συνεχίσουν να εργάζονται και σε άλλες μικρές κατηγορίες όπως τους ψυχικώς πάσχοντες καθώς και στους πολύτεκνους. Εξαιτίας της φύσης του ισχύοντος νόμου, υποψιαζόμαστε πως υπάρχουν συνταξιούχοι που δουλεύουν σε ανασφάλιστη εργασία. Αυτό με τη νέα ρύθμιση που φέρνουμε, δεν θα υπάρχει λόγος να γίνεται καθώς με λίγες ώρες εργασίας θα είναι μικρή η περικοπή, με περισσότερες αναλογικά, η ίδια περικοπή αλλά μεγαλύτερο το ποσό».

Για το πόσους συνταξιούχους θα αφορά αυτή η νέα ρύθμιση:

«Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, είναι λίγο πάνω από 32.000. Εκτίμηση μου είναι ότι το νούμερο αυτό θα αυξηθεί πολύ. Όταν η περικοπή μειώθηκε από το 60% στο 30% ο αριθμός των απασχολούμενων συνταξιούχων υπερπενταπλασιάστηκε. Οπότε, η εκτίμηση μας είναι ότι θα έχουμε σημαντική αύξηση των εργαζόμενων συνταξιούχων, αν και τα σχετικά νούμερα είναι μάλλον μικρά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Για την ενοποίηση των προϋποθέσεων για επικουρική σύνταξη:

«Έγινε ένα τιτάνιο έργο την προηγούμενη τετραετία στον ΕΦΚΑ και από ένα απίστευτα μεγάλο νούμερο εκκρεμών κύριων συντάξεων, έχουμε πέσει σε λίγο πάνω από 30.000. Όμως, οι μισές περίπου από αυτές είναι οιωνεί απορριπτικές με την έννοια ότι ο ασφαλισμένος δεν προσκόμισε κάποια έγγραφα ή υπάρχει κάποια δικαστική εκκρεμότητα σε εξέλιξη, κλπ».

«Για να πάρει κάποιος την επικουρική σύνταξη του, θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ενοποίηση των κανόνων μεταξύ των πρώην Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε μέσα στο επόμενο έτος. Πλέον με την ενοποίηση, όσοι παίρνουν την κύρια σύνταξη τους και έχουν και 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης θα μπορούν να πάρουν αμέσως τις συντάξεις τους. Υπολογίζουμε ότι λίγο λιγότερο από 15.000 συντάξεις σχεδόν αποκλειστικά του δημοσίου θα μπορούν να εκκαθαριστούν αυτόματα μόλις ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση».

Για το πότε θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ που σε πόσο χρόνο θα δίνονται τότε οι συντάξεις:

«Ο ΕΦΚΑ έχει κάνει άλματα από την προηγούμενη τετραετία γι’ αυτό καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Δυο μεγάλα project “τρέχει” αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚΑ, χρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους. Το ένα αφορά σε ένα καινούργιο και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει επικοινωνία μεταξύ 88 διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων για να βγουν οι συντάξεις. Το δεύτερο αφορά την ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Άπαξ και γίνουν αυτά τα δυο, τότε πραγματικά αυτό που λέγαμε τόσα χρόνια ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα εκδίδεται η σύνταξη θα γίνει σε μεγάλο βαθμό πραγματικότητα και θα είναι πολύ γρηγορότερη η διαδικασία. Τα δύο έργα έχουν ορίζοντα τριετίας και έχουν ήδη ξεκινήσει».