ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σύστημα φορολόγησης για τους αυτοαπασχολούμενους

Νέο σύστημα φορολόγησης για τους αυτοαπασχολούμενους

Με διευρυμένα τεκμήρια βιωσιμότητας θα προσδιορίζεται ο φόρος εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κα των ελεύθερων επαγγελματιών

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα φαινόμενα απόκρυψης εισοδημάτων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει ριζικές αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων.

Το φορολογητέο εισόδημα 1 εκατ. αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι ασκούν ατομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες, θα γίνεται εναλλακτικά με βάση της πάσης φύσεως τεκμαρτές και προσωπικές δαπάνες τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.

Όπως διευκρινίζεται, οι δαπάνες αυτές θα συγκρίνονται με το καθαρό εισόδημα που θα δηλώνουν με βάση τα βιβλία τους και όποιο από τα δύο συγκρινόμενα ποσά είναι μεγαλύτερο θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Επί της ουσίας, το τελικό φορολογητέο εισόδημα των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα υπολογίζεται εναλλακτικά, με βάση ένα διευρυμένο σύστημα τεκμηρίων βιωσιμότητας.