ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ρεύματος... αλά θέρμανσης, με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα - Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Επιδότηση ρεύματος... αλά θέρμανσης, με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα  - Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Επιδότηση ρεύματος με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα, από την αρχή του έτους και θα αφορά περί του 1 εκατ. νοικοκυριά. 

Μηχανισμό παρεμφερή με το επίδομα θέρμανσης στο πετρέλαιο ετοιμάζεται να υιοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, η επιδότηση θα βασίζεται σε μετρήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας με ιστορικά στοιχεία ανά περιοχή και ανά γειτονιά. Το σύστημα προσομοιάζει στο μηχανισμό καταγραφής με τους 12.000 διαφορετικούς κωδικούς ενίσχυσης βάσει των οποίων υπολογίζεται το επίδομα θέρμανσης με βάση τις βαθμοημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

Με βάση τον μηχανισμό αυτό, η επιδότηση θα προσδιορίζεται για την περιοχή ή τον οικισμό όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου, με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία, πέφτει κάτω από συγκεκριμένους βαθμούς. Ως εκ τούτου, διαμορφώνονται ζώνες και συντελεστές βάσει των οποίων καθορίζονται τα τελικά ποσά για κάθε κοινοκυριό με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα.

Το ύψος της επιδότητας θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του χειμώνα. Το επιτελείο στο υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη εισηγηθεί τις προτάσεις του.

Οι ωφελούμενοι

Έτσι το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 100-800 ευρώ και οι ωφελούμενοι θα είναι:

  • Άγαμοι με εισόδημα έως 16.000 ευρώ
  • Έγγαμοι με εισόδημα έως 24.000 ευρώ
  • + 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 300.00 ευρώ για τους έγγαμους.

Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι θα είναι περίπου ένα εκατομμύριο, ωστόσο θα λάβουν το επίδομα με την προϋπόθεση ότι δεν θα πάρουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Το κονδύλι κυμαίνεται σε 150-200 εκατ. ευρώ και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οι πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Πράσινης Μετάβασης που χρηματοδοτεί και τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπό εξέταση είναι και η ένταξη στο επίδομα και όσων χρησιμοποιούν ως μέσο θέρμανσης το φυσικό αέριο.