ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έρχεται νέα πλατφόρμα για ηλεκτρονικές καταγγελίες κατά της φοροδιαφυγής - Πώς θα λειτουργεί

ΑΑΔΕ: Έρχεται νέα πλατφόρμα για ηλεκτρονικές καταγγελίες κατά της φοροδιαφυγής - Πώς θα λειτουργεί

Νέο «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής τίθεται στη διάθεση της ΑΑΔΕ και της κυβέρνησης

Μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα «επιστρατεύει» η ΑΑΔΕ στη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσα από την οποία οι πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν σχετικές καταγγελίες.

Συγκεκριμένα, μετά την εφαρμογή «Appodixi» που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες μέσω του κινητού τους να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής με «μαϊμού» αποδείξεις, η ΑΑΔΕ αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να βάλει σε λειτουργία τη νέα της ψηφιακή εφαρμογή που θα καταχωρούνται και θα αξιολογούνται οι καταγγελίες των πολιτών για κρούσματα φοροδιαφυγής.

Την νέα πλατφόρμα θα παρουσιάσουν αύριο, Δευτέρα (30/10) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Η πλατφόρμα των καταγγελιών πρόκειται να ενισχύσει το έργο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ οι οποίοι αξιοποιώντας πληροφορίες και δεδομένα θα διενεργούν πλέον στοχευμένους ελέγχους. Οι καταγγελίες εκτιμάται ότι θα γίνονται τόσο επώνυμα όσο και ανώνυμα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες θα φιλτράρονται προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία τους και ανάλογα με τον βαθμό που θα συγκεντρώνουν οι υποθέσεις θα οδηγούνται για έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου 2024 για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, υποχρεωτική θα είναι η χρήση POS μια σειρά επαγγελματικών κλάδων έπειτα από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.

Ανάμεσα στους κλάδους που καθιερώνεται υποχρεωτική χρήση POS είναι στα ταξί, τις λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα θέατρα, και άλλα καταστήματα. Η απόφαση έρχεται μετά την αύξηση των πολιτών που προτιμούν να κάνουν τις αγορές τους με τη χρήση καρτών, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να καθίστανται δυσχερείς για πελάτες και επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν POS.