ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο η πάταξη της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στο στόχαστρο η πάταξη της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

Στην πάταξη της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες στοχεύει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάζεται αύριο Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αποφασισμένο να κατανείμει δικαιότερα τα φορολογικά βάρη και να βάλει ένα τέλος σε περιπτώσεις όπου ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα από την εργασία τους που δεν ξεπερνά εκείνο του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Και αυτό ακριβώς φέρεται ότι θα είναι η βάση φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή το ποσό των 10.920 ευρώ μικτά ή 9.100 ευρώ καθαρά ετησίως.

Επιπλέον, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η δημιουργία πλατφόρμας καταγγελιών για φοροδιαφυγή και αυτοματοποιημένο σύστημα δαπανών για να μην εμφανίζονται ελεύθεροι επαγγελματίες με μικρότερα εισοδήματα από υπαλλήλους τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Άνω του 50% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ το χρόνο.
  • Τρεις στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα καθορισθεί ειδική δέσμη δαπανών πάνω στην οποία θα κινούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα όπως:

  • Επαγγελματίας που δήλωσε εισόδημα 40.000 ευρώ και δαπάνες 31.000 ευρώ, δηλαδή καθαρό ποσό 9.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε 750ευρώ το μήνα, αμοιβή χαμηλότερη από τον κατώτατο μισθό.
  • Άλλος επαγγελματίας δήλωσε εισόδημα 35.000 ευρώ και δαπάνες 28.000 ευρώ. Δηλαδή καθαρά 7.000 ευρώ το χρόνο, όσα λαμβάνει ένας συνταξιούχος που αμείβεται με την κατώτατη σύνταξη του ΕΦΚΑ.
  • Άλλος επαγγελματίας δήλωσε εισόδημα 28.000 ευρώ και δαπάνες 22.000 ευρώ. Δηλαδή καθαρό εισόδημα 6.000 ευρώ που ισοδυναμεί με ένα επίδομα ΟΠΕΚΑ σε οικογένεια με παιδιά.
  • Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν καθαρό εισόδημα 546 ευρώ το μήνα, ίσο με το επίδομα ανεργίας.

Με το νέο νομοσχέδιο:

  • Ουδείς επαγγελματίας θα μπορεί να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 780 ευρώ μικτά το μήνα (10.920 ευρώ μικτά ή 9.100 ευρώ καθαρά ετησίως)
  • Σύνταξη οδικού χάρτη δαπανών για όλους τους επαγγελματίες ώστε να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις και υπερβάσεις στη δήλωση των δαπανών. Πολλές φορές τα έξοδα φτάνουν στο 79% του εισοδήματος, με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό του επαγγελματία να προσεγγίζει την κατώτατη σύνταξη.
  • Όλες οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά πλέον. Γενική σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και όλα στο myDATA για να πιστοποιείται η δαπάνη κάθε επαγγελματία με πλήρη διαφάνεια.
  • Δεν επιβάλλεται κανένας φόρος σε επαγγελματίες ούτε αυξάνεται ο υπάρχων φόρος.
  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ενεργοποιούνται αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης και θα ακολουθούν έλεγχοι - διασταυρώσεις.
  • Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για φοροδιαφυγή.