ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι 3.000 ευρώ το μπόνους σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ψεύτικες αποδείξεις

Μέχρι 3.000 ευρώ το μπόνους σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ψεύτικες αποδείξεις

Οικονομικό όφελος θα έχουν όσοι πολίτες καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Αppodixi, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην διάρκεια της παρουσίασης για την νέα ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ.

Όλες οι σχετικές λεπτομέρειες το οικονομικό όφελος (μπόνους) θα περιλαμβάνονται σε διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχέδιο με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα παρουσιαστεί σήμερα Τρίτη, 31 Οκτωβρίου στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαφόν της αμοιβής εξετάζεται να τοποθετηθεί κοντά στα 3.000 ευρώ, ενώ το ελάχιστο ποσό του bonus θα υπολογίζεται πιθανότατα με βάση το ποσό της «παράνομης» απόδειξης-συναλλαγής (π.χ. πολλαπλάσιο του ποσού της απόδειξης). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να δικαιωθεί κάποιος την ανταμοιβή θα πρέπει η καταγγελία να είναι επώνυμη και θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι βάσιμη, δηλαδή να προκύψει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως η πλατφόρμα appodixi, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβρη του 2022, έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες, η πλειοψηφία εκ των οποίων όμως - δηλαδή το 55% - είναι ανώνυμες.

Ο στόχος της ΑΑΔΕ

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να μπει «φρένο» στις «πλαστές» συναλλαγές, ως εκ τούτου να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η φοροδιαφυγή αφού θα έρχονται στο φως όσοι αποκρύπτουν τζίρους και εκδίδουν αποδείξεις από «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, στους οποίους και θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα και λουκέτα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εν ευθέτω χρόνο θα συνδεθούν με χρηματική ανταμοιβή και οι καταγγελίες που γίνονται από την νέα πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές καταγγελίες που παρουσίασε σήμερα η ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής.