ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Σε έλλειψη αποθεμάτων οδηγεί η ακαρπία

Ελαιόλαδο: Σε έλλειψη αποθεμάτων οδηγεί η ακαρπία

Εργάτες γης... υπό εξαφάνιση - Οι ιδιοκτήτες ελαιώνων ψάχνουν εργατικά χέρια, όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Η τιμή του αυξάνεται ραγδαία, η ζήτησή του ανεβαίνει και οι… επιτήδειοι το έχουν στο νούμερο 1 της λίστας τους για να το κάνουν δικό τους.

Ελαιοπαραγωγοί στήνουν καρτέρι και φυλάνε τους ελαιώνες τους σαν τα μάτια τους.

«Πηγαίνουμε 2 φορές την ημέρα και παρακολουθούμε το λιοστάσι. Παντού έχουμε κάμερες και υπάρχει και security. Πέρυσι και τα άλλα χρόνια, πάντα υπήρχε πρόβλημα με τα σακιά που τα αφήνανε στα χωράφια ο κόσμος και υπήρχαν και οι αποθήκες που μπορεί να έχει στο σπίτι του ο άλλος το λάδι και πήγαιναν και έκλεβαν το λάδι και το πουλάγανε μαύρο», ανέφερε στο Mega ο ελαιοπαραγωγός Κωνσταντίνος Ντούκας.

Με δύο τενεκέδες λάδι στα χέρια του συνελήφθη άνδρας στη Μεσσηνία, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας αστυνομικών τον σταμάτησαν και αποδείχτηκε ότι ο 36χρονος δεν μπορούσε να δικαιολογήσει πώς βρέθηκαν στην κατοχή του.

Ελαιοπαραγωγοί και έμποροι προσπαθούν να προστατεύσουν την περιουσία τους, την ίδια στιγμή που η εφετινή σοδειά είναι η χειρότερη που είχαν ποτέ τους.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους και η έλλειψη στα αποθέματα ελαιόλαδου λένε πως είναι αναπόφευκτο να συμβεί.

Αντικλεπτικά στα ράφια

Στην Ισπανία μπήκαν για πρώτη φορά αντικλεπτικά σε μπουκάλια ελαιόλαδου.

Το φαινόμενο αυτό ήρθε και στη χώρα μας, καθώς σε μίνι μάρκετ της Ξάνθης ο ιδιοκτήτης έχει ασφαλίσει τις συσκευασίες λαδιού με ολόκληρη αλυσίδα.

Την ίδια τακτική ακολούθησε και μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, στο κέντρο της Αθήνας. ασφάλισε τις συσκευασίες του ελαιόλαδου με αντικλεπτικό σύστημα μετά από φαινόμενα κλοπών που παρατηρούσε στο συγκεκριμένο προϊόν που τείνει να γίνει άλλο ένα προϊόν πολυτελείας για τα νοικοκυριά.