ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα λάβουν το βοήθημα για το ρεύμα – Τα κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα λάβουν το βοήθημα για το ρεύμα – Τα κριτήρια

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει αύριο (02/11) το νέο επίδομα θέρμανσης για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Το νέο επίδομα για το ηλεκτρικό ρεύμα πρόκειται να ανακοινώσει αύριο, Πέμπτη 02 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, το οποίο θα κυμάνεται από 100 έως 800 ευρώ και θα καταβληθεί σε καταναλωτές που θερμαίνουν τα σπίτια τους με ρεύμα, ανεξαρτήτως τεχνολογίας.

Το μοντέλο, οι δικαιούχοι και τα κριτήρια χορήγησης θα είναι ίδια με αυτά του επιδόματος για τις άλλες κατηγορίες θέρμανσης. Το επίδομα θα χορηγηθεί για μέρος της χειμερινής περιόδου 2023 2024 σε φυσικά πρόσωπα που θα δηλώσουν ότι θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια.

Βάση υπολογισμού του επιδόματος είναι τα 350 ευρώ, που θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία. Το ποσό που θα προκύπτει, θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο και το τελικό επίδομα θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 800 ευρώ.

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Τα εισοδηματικά κριτήρια και τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας για την απονομή του επιδόματος θέρμανσης από ηλεκτρικό ρεύμα είναι αντίστοιχα με αυτά του επιδόματος για τις άλλες μορφές ενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι για να καταστεί κάποιος δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης με ρεύμα, θα πρέπει:

  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 16.000 ευρώ για άγαμο και 24.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς τέκνα.
  • Το εισόδημα των 24.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισόδημα είναι έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για πολύτεκνους

Στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει αύριο ο κ. Σκυλακάκης, περιλαμβάνεται και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Το Νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες για θέρμανση και ρεύμα παρουσιάσθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος θα γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του σε αυριανή (02/11) συνέντευξη τύπου.

Δικαιούχοι είναι οι οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω, ενώ η έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 100 ευρώ / MWh.

Επίσης, προβλέπεται ότι για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο ετήσιο εισοδηματικό όριο είναι τα 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι τα 70.000 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της οικογένειας.

Σχετικές ειδήσεις