ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πώς και πόσα θα πληρώσετε - Τσουχτερά πρόστιμα

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πώς και πόσα θα πληρώσετε - Τσουχτερά πρόστιμα

Έως τις 31 Δεκεμβρίου πληρώνουν οι οδηγοί τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων

Από χθες Τετάρτη τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν οι οδηγοί.

Η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής είναι η τελευταία ημέρα του έτους, δηλαδή οι κάτοχοι των οχημάτων έχουν διορία να κάνουν την πληρωμή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Πάντως, συνηθίζεται να δίνεται μια παράταση μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Αυτοί είναι οι τρόποι πληρωμής

Οι κάτοχοι αυτοκινήτων μπορούν να κατεβάσουν τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας από την εφαρμογή MyCar της ΑΑΔΕ και να προχωρήσουν στην εξόφληση του ποσού. Οι τρόποι πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας είναι οι εξής:

Στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.

Μέσω Web banking εφόσον υπάρχει πρόσβαση του κατόχου στην διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζα. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».

Στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.

Το πρόστιμο της εκπρόθεσμης πληρωμής

Όσοι δεν προλάβουν τις διορίες που έχει ορίσει το Υπουργείο Οικονομικών και προχωρήσουν σε εκπρόθεση πληρωμή ή στη μη καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο. Δείτε αναλυτικά τα ποσά που προβλέπονται:

Πρόστιμο ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.

Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

Μηδενικό πρόστιμο αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, τις επόμενες εβδομάδες πολλοί ιδιοκτήτες αναμένεται να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους ώστε να πληρώσουν αναλογικά Τέλη Κυκλοφορίας και να μην επιβαρυνθούν με το ποσό που αντιστοιχεί στους 12 μήνες του 2024. Για να δείτε αναλυτικά τη διαδικασία προκειμένου να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία το όχημά σας πατήστε εδώ.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει βαριά πρόστιμα σε αυτούς που έχουν θέσει σε ακινησία το όχημά τους και συλληφθούν να το μετακινούν.

Στις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ επισημαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ!

Μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής το παραπάνω πρόστιμο τριπλασιάζεται, κάτι που σημαίνει ότι ο κάτοχος του οχήματος θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ και ο οδηγός χάνει το δίπλωμα οδήγησης για 3 χρόνια!

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι κάτοχοι οχημάτων που τα έχουν θέσει σε ακινησία και στο σημείο στάθμευσης. Αν το όχημα εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο που είχε δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.