ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος για τους πολύτεκνους: Οι δικαιούχοι και τα ποσά της επιδότησης

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος για τους πολύτεκνους: Οι δικαιούχοι και τα ποσά της επιδότησης
unsplash

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Ειδικό τιμολόγιο για πολύτεκνους (ΚΟΤ Γ) ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Δέσμη έξι παρεμβάσεων για την αγορά ρεύματος με στόχο την προστασία των καταναλωτών, με την καθιέρωση ενιαίου τιμολογίου μετά τη λήξη του πλαισίου των οριζόντιων επιδοτήσεων, από 1η Ιανουαρίου 2024, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης στους ευάλωτους καταναλωτές που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια, την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, των στρατηγικών κακοπληρωτών και την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου για πολύτεκνους ανακοίνωσε την Πέμπτη (2/11) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Νέο κοινωνικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους

Σύμφωνα με τον υπουργό, για τους πολύτεκνους θεσπίζεται νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ Γ) με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (50.000 ευρώ για οικογένεια με 4 παιδιά συν 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο με όριο τις 70.000) και χωρίς περιουσιακό κριτήριο ώστε να εντάσσονται περίπου το 95% των πολυτέκνων.

Ειδικότερα όσον αφορά στην κατανάλωση, προβλέπονται τετραμηνιαία όρια από 2.000 kWh για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Σημειώνεται πως για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προβλέπεται αύξηση κατά 200 κιλοβατώρες (με ανώτατο όριο στα 4.000 kWh), ενώ το όριο διευρύνεται, περαιτέρω, για οικογένειες με άτομα με αναπηρία ή με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης.

Η επιδότηση ξεκινά από 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μπορεί να φθάσει μέχρι 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο πλαίσιο του μέτρου, θα παρέχεται πρόσθετη επιδότηση, ύψους 20 €/μεγαβατώρα , με τη συνολική επιδότηση να διαμορφώνεται σε 120€/μεγαβατώρα , ως κίνητρο για την επίτευξη στόχου εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι δικαιούχοι του ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας απαλλάσσονται από ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος (ΧΧΣ), εντός των ορίων κατανάλωσης και τη χρήση του δικτύου (ΧΧΔ), εντός των ορίων κατανάλωσης. Επιπρόσθετα, απαλλάσσονται από τις χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Οι δικαιούχοι θα εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ Γ), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ, υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

Το ετήσιο κόστος του νέου τιμολογίου ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ και για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν πόροι από τον Ειδικό Λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ).