ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελευθέροι Επαγγελματίες: Αυστηρές προϋποθέσεις για το μαχητό τεκμαρτό - Οι κατηγορίες

Ελευθέροι Επαγγελματίες: Αυστηρές προϋποθέσεις για το μαχητό τεκμαρτό - Οι κατηγορίες
AP

Από φέτος το τεκμαρτό εισόδημα σε ψιλικατζίδικα, συνεργεία και λογιστήρια

Υπό όρους θα είναι μαχητό το τεκμαρτό εισόδημα που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, το οποίο θα ξεκινάει από 10.920 ευρώ έως 14.196 ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα αφορά στις περιπτώσεις εαν κάποιος νοσηλεύεται, είναι άνεργος, σπουδάζει ή είναι φυλακισμένος.

Σε κάθε περίπτωση είτε κάποιος δουλέψει λιγότερο ή βγάλει λιγότερα, θα φορολογηθεί με το τεκμαρτό εισόδημα, σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, καθώς μεγάλο μέρος ελεύθερω επαγγελματιών και αυτοπασχολούμενων δηλώνει εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα.

Αν κάποιος διαφωνήσει, η λύση είναι να ζητήσει έλεγχο από την εφορία, κάτι που ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί παγίδα, καθώς μπορεί να ανοίξει όχι μόνο για μία χρήση αλλά για περισσότερες και να βρεθεί προ εκπλήξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του οικονομικού τεύχους της Καθημερινής, προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν εξετάζει διεύρυνση των περιπτώσεων που κάποιος μπορεί να αντικρούσει τα τεκμήρια, προκειμένου να αποφευχθεί η κοσμοσυρροή στις εφορίες από επαγγελματίες οι οποίοι θα προσκομίσουν στοιχεία για χαμηλότερα εισοδήματα από το τεκμαρτό που θα προβλέπει ο νέος τρόπος φορολόγησης.

Από φέτος το τεκμαρτό εισόδημα σε ψιλικατζίδικα, συνεργεία και λογιστήρια

Το τεκμαρτό εισόδημα θα εφαρμοστεί από τη φετινή χρήση για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή συνεργεία αυτοκινήτων, λογιστικά γραφεία, ψιλικατζίδικα και κάθεάλης παροχής υπηρεσιών και εμπορικής δραστηριότητας.

Ανάλογα με τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης θα διαμορφώνεται και το τεκμαρτό εισόδημα.

Για τα τρία πρώτα χρόνια το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μηδενικό

Για το 4ο χρόνο 3.603 ευρώ

Για τον επόμενο χρόνο 7.316 ευρώ

Για τον 6ο 10.920

Για τα έτη 7-9 στα 12.012

Για τα έτη 10-12 θα διαμορφωθεί στα 13.102

και για πάνω από τα 12 έτη θα φτάσει στις 14.196, ενώ το τεκμαρτό εισόδημα θα επηρεάζεται από τον αριθμό των εργαζομένων.

Πάνω από τους μισούς επαγγελματίες δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα

Περίπου το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνοπυν εισοδήματα αμιγώς από το ελευθέριο επάγγελμα και πληρώνουν φόρο 217 ευρώ ετησίως με το ποσό να ανεβάινει με το τέλος επιτηδεύματος στα 867. Την ίδια στιγμή ο μέσος φόρος των μισθωτών ανέρχεται σε 1.160 ευρώ και των συνταξιούχων στα 847. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που αναφέρονται στο δημοσίευμα προκύπτει ότι η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 2,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων έναντι 5,2% στην Ευρωζώνη.

Σχετικές ειδήσεις