ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες αλλαγές εξετάζονται

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες αλλαγές εξετάζονται

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας επιμένει πως με την πάταξη της φοροδιαφυγής των επαγγελματιών, θα βρεθούν πρόσθετα κονδύλια της τάξης των 650 εκατομμυρίων ευρώ μετά και τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, τα οποία θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας.

Με δεδομένο ότι φορολογικό νομοσχέδιο δεν έχει ανέβει ακόμα σε δημόσια διαβούλευση, στο οικονομικό επιτελείο θα περιμένουν να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Kύκλοι του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν να υπάρξουν κάποιες οριακές αλλαγές μετά την ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης που δεν θα αλλάζουν, όμως, τη βασική φιλοσοφία των αλλαγών.

Άλλωστε οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού προσμετρηθούν όλες οι παρατηρήσεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Σύμφωνα με την «Απογευματινή» στο τελικό κείμενο που θα φτάσει στη Βουλή εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξαιρεθούν από τις ρυθμίσεις κάποιες πρόσθετες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής περιπτώσεις:

  • Οι επιχειρήσεις που ασκούνται από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασκούν την επιχείρηση ή το επάγγελμα την τελευταία δεκαετία
  • Οι που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές μέχρι ολική καταστροφή από πλημμύρες, φωτιές και σεισμούς κατά το 2023
  • Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις από αγρότες
  • Θολό παραμένει ακόμη το σημείο για το αν το νέο σύστημα θα ισχύσει μόνο για ατομικές επιχειρήσεις

Στο «σκοτάδι« βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα προς εκμίσθωση για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης ακίνητα και υποχρεούνται σε έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα να εμπίπτουν στο αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης για το εισόδημα του 2024.