ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις: Έρχονται τρία νέα προγράμματα

Εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις: Έρχονται τρία νέα προγράμματα

Τα προγράμματα «Εξοικονομώ Επιχειρώ», «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις» και «Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για Επιχειρήσεις», συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του 2023 για την εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για το «Εξοικονομώ Επιχειρώ» για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων των επιχειρήσεων, το «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις» για την αντικατάσταση του παλαιού και ενεργοβόρου εξοπλισμού και το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για Επιχειρήσεις» που θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες και βιομηχανίες να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να μειώσουν ορατά το ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, οι πρωτοβουλίες αυτές υπηρετούν τον στόχο για την ενεργειακή μετάβαση σε μια οικονομία που θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, η οποία θα προέρχεται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές.

1. Εξοικονομώ – Επιχειρώ

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της προδημοσίευσης του περασμένου Οκτωβρίου, επιλέξιμες για το «Εξοικονομώ Επιχειρώ», θα είναι όλες οι επιχειρήσεις των κλάδων:

  • Εμπορίου
  • Υπηρεσιών
  • Τουρισμού

Σύμφωνα με την ίδια προδημοσίευση, ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της δράσης θα ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατ. ευρώ και θα κατανέμεται διακριτά σε:

  • 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών
  • 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο Τουρισμού

Η δράση χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η κατανομή των πόρων θα γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας.

2. Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις

Τα χνάρια του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», μέσω του νέου προγράμματος για τις επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επιδοτηθούν εταιρείες για να αντικαταστήσουν τον παλιό και ενεργοβόρο ηλεκτρικό τους εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε ήδη από τον Απρίλιο, οι δράσεις θα αφορούν στην αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και εξοπλισμού ειδικά για τις επιχειρήσεις και ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους φορείς.

Ειδικότερα, η εξουσιοδοτική διάταξη στο Άρθρο 6 προβλέπει τις διαδικασίες για την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και εξοπλισμού σε επιχειρήσεις.

3. Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για Επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για Επιχειρήσεις» θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες και βιομηχανίες να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να μειώσουν ορατά το ενεργειακό κόστος.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των πρώτων αξιολογήσεων των Αιτήσεων Χρηματοδότησης για τη Δράση «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» της Δέσμης Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΣΠΑ 2021-2027).

Διαβάστε το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στην Ενέργεια ΕΔΩ