ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτάει» σε χαμηλό 3 μηνών το πετρέλαιο - Πού οφείλεται η πτώση

Πετρέλαιο
Associated Press

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 12 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν πηγές της αγοράς αργά την Τρίτη, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1 δολάριο την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, λόγω της ανησυχίας για τη μείωση της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 1,68 δολάρια ή 2%, στα 79,93 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό έχασε 1,78 δολάρια ή 2,3%, φθάνοντας στα 75,59 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου.

«Η αγορά ανησυχεί σαφώς λιγότερο για το ενδεχόμενο διαταραχών του εφοδιασμού από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και αντ' αυτού εστιάζει στη μείωση της ζήτησης», ανέφεραν οι Warren Patterson και Ewa Manthey, αναλυτές της ING bank, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 12 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν πηγές της αγοράς αργά την Τρίτη, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος θα αυξηθεί ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ η ζήτηση θα μειωθεί, σύμφωνα με την EIA.

Η EIA αναμένει τώρα ότι η συνολική κατανάλωση πετρελαίου στη χώρα θα μειωθεί κατά 300.000 βαρέλια φέτος, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση 100.000 βαρέλια.

Ο οργανισμός προβλέπει επίσης ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 200.000 βαρέλια ημερησίως σε 900.000 βαρέλια κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του 2024 υπό τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs υπολόγισαν ότι οι θαλάσσιες καθαρές εξαγωγές πετρελαίου από έξι χώρες του ΟΠΕΚ, που ανακοίνωσαν σωρευτικές περικοπές παραγωγής ύψους 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από τον Απρίλιο του 2023, παραμένουν μόλις 0,6 εκατομμύρια βαρέλια κάτω από τα επίπεδα του Απριλίου.

Τα στοιχεία στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, προκάλεσαν επίσης αμφιβολίες για τις προοπτικές της ζήτησης. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη τον Οκτώβριο, αλλά οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, αυξάνοντας τους φόβους για χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση ενέργειας.