ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κακοκαιρία Daniel: Στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων οι προκαταβολές των αποζημιώσεων

Κακοκαιρία Daniel: Στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων οι προκαταβολές των αποζημιώσεων

Σειρά έχουν οι πληρωμές για τη φυτική παραγωγή.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης ξεκίνησε η πίστωση στους λογαριασμούς 2.035 κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, της προκαταβολή των αποζημιώσεων για τις απώλειες που υπέστησαν στο ζωικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία Daniel, ύψους 16.528.449 ευρώ, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Πρόσθεσε ότι η ταχύτητα με τη οποία κινήθηκε ο ΕΛΓΑ «δεν έχει προηγούμενο» και συμπλήρωσε πως επίσης, δεν έχουν προηγούμενο οι τιμές, μιας και η τιμή βάσης του ΕΛΓΑ για τα βοοειδή ήταν 500 ευρώ, ενώ τελικά με παρέμβασή του ο Οργανισμός θα πληρώσει 800 ευρώ το κάθε ζώο.

Σε ό,τι αφορά τα αιγοπρόβατα η τιμή βάσης ήταν 100 ευρώ, με τον ΕΛΓΑ εν τέλει να πληρώνει 125 ευρώ, ενώ για τα βελτιωμένα ενώ η τιμή βάσης ήταν 125 ευρώ ο Οργανισμός θα καταβάλει 150 ευρώ.

Γνωστοποίησε ότι την επόμενη Παρασκευή θα γίνουν οι πληρωμές για τη φυτική παραγωγή και θα αντιστοιχούν σε 30.088 δηλώσεις, με τιμές βελτιωμένες ανά προϊόν.

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα οι πληγέντες παραγωγοί έχουν λάβει από την Κρατική Αρωγή ένα πρώτο βοήθημα ύψους 19 εκατ. ευρώ (δόθηκε σε 9.076 αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις).

Ακολουθούν οι προκαταβολές αποζημιώσεων, για τις οποίες πιστώθηκαν στον ΕΛΓΑ αρχικά 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να υπάρξει συνέχεια μέχρι του ποσού που θα χρειαστεί όταν ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις για να γίνει εξόφληση.

Τέλος, υπάρχουν και τα πρόσθετα μέτρα του ΥΠΑΑΤ ύψους 15,8 εκατ. ευρώ για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα ή δεν απαιτείτο, να ασφαλίσουν την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ και 1,5 εκατ. ευρώ για τους αλιείς της περιοχής, ως απώλεια εισοδήματος.