ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Έρχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

ΕΦΚΑ:  Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα σε δύο δόσεις. 

Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα, σε δύο δόσεις, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τις αυξήσεις στις συντάξεις την επόμενη χρονιά αλλά και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, ο κ. Τσακόγλου δήλωσε: «Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες είναι από τους κύριους παράγοντες που βοήθησαν στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων εκατοντάδων θέσεων εργασίας κατά την προηγούμενη τετραετία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα σε δύο δόσεις. Η πρώτη μείωση θα γίνει το 2025 και η δεύτερη το 2027».

Αναφερθείς στην απασχόληση των συνταξιούχων και στην εισαγωγή μη ανταποδοτικού πόρου 10% επί του μισθού, είπε: «Πρόκειται για έναν μην ανταποδοτικό πόρο υπέρ του ΕΦΚΑ. Αν το ασφαλιστικό μας σύστημα ήταν ισοσκελισμένο, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να γίνει καμία κράτηση στις συντάξεις των συνταξιούχων. Όμως περίπου τα μισά λεφτά που παίρνει αυτή τη στιγμή ένας συνταξιούχος τα βάζει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο φορολογούμενος, με την αιτιολογία ότι αυτός έφτασε σε κάποια ηλικία δεν έχει αρκετές ασφαλιστικές εισφορές για να συντηρήσει ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και δεν μπορεί να εργαστεί. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι όμως, δηλώνουν ότι μπορούν να εργαστούν και άλλο, οπότε σε αυτήν την περίπτωση βάζουμε αυτόν τον μικρό πόρο ώστε να ισοσκελιστεί κάπως δημοσιονομικά αυτή η προσπάθεια. Πρέπει βέβαια να επισημανθεί πως ακριβώς επειδή εργάζονται πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες θα προσαυξήσουν αργότερα τη σύνταξη τους όταν θα σταματήσουν να εργάζονται. Η σύνταξη λοιπόν που θα πάρουν αργότερα θα είναι υψηλότερη από αυτήν που παίρνουν σήμερα».

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των συνταξιούχων και ποιοι θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς, ο κ. Τσακόγλου επισήμανε: «Περίπου 750.000 συνταξιούχοι θα πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς, ωστόσο δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακόμα με ακρίβεια το ποσοστό αύξησης των συντάξεων καθώς αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εκτιμήσεις του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Το ποσοστό της αύξησης είναι το μισό του αθροίσματος του ποσοστού του πληθωρισμού και του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης της φετινής χρονιάς. Με την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων η αύξηση για τους συνταξιούχους θα είναι κοντά στο 3% αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε φορά που βγαίνουν τα οριστικά στοιχεία θα γίνεται και η αναπροσαρμογή σε σχέση με τα οριστικά στοιχεία της αύξησης της προηγούμενης χρονιάς. Πέρυσι δόθηκε αύξηση 7,75%, αλλά με βάση τις τελικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ρυθμό μεγέθυνσης και τον πληθωρισμό του 2022, η αύξηση θα έπρεπε να ήταν κατά 0,15% χαμηλότερη. Η διαφορά αυτή θα συνυπολογιστεί στο φετινό ποσοστό αύξησης».