ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακρίβεια αλλάζει τις διατροφικές συνήθεις – Οι Έλληνες περιορίζουν το κόκκινο κρέας

Η ακρίβεια αλλάζει τις διατροφικές συνήθεις – Οι Έλληνες περιορίζουν το κόκκινο κρέας
Eurokinissi

Είδος πολυτελείας είναι πλέον το κρέας για πολλούς καταναλωτές. Οι τιμές στα περισσότερα είδη έχουν αυξηθεί ως και 50% την τελευταία διετία, ενώ η κατανάλωση έχει μειωθεί στο μισό.

Λιγότερο κόκκινο κρέας και περισσότερο κοτόπουλο, περιορισμός των τυριών αλλά και του ελαιόλαδου και αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων, είναι κάποιες από τις σημαντικότερες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων τη στιγμή που η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των κρεοπωλείων καλπάζει.

Ακόμη και οικογένειες με παιδιά έχουν περιορίσει την κατανάλωση κρέατος που αγοράζουν, καθώς το κόστος είναι πλέον δυσβάσταχτο. «Αντί για τρία κιλά κιμά, θα αγοράσουμε δύο», λέει καταναλωτής στην κάμερα του Alpha.

Αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες

Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων καταδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και τις αλλαγές που συντελέστηκαν από το 2009 στο 2023, δείχνει μείωση στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16% και περίπου 1 κιλό λιγότερο κρέας μηνιαίως – με εξαίρεση το κοτόπουλο

Συγκεκριμένα, παρατηρείται μείωση της δαπάνης για πηγές πρωτεΐνης. Ενδεικτικά γιο μοσχαρίσιο κρέας κατά 18% και το κρέας από αιγοπρόβατα κατά 40%.

Σε ότι αφορά στη μέση μηνιαία κατανάλωση σε ποσότητες, στο κρέας από βοοειδή παρατηρήθηκε μείωση 31,3% από προβατοειδή και 42,9% για αιγοειδή. Αντίθετα η κατανάλωση πουλερικών αυξήθηκε κατά 15,1%.

Πάντως στην έρευνα επισημαίνονται και τα οφέλη από τις συγκεκριμένες διατροφικές αλλαγές.

  • Μείωση Κατανάλωσης Κρέατος: Αυτή η αλλαγή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και υψηλών επιπέδων συντηρητικών. Μειώνει επίσης την επιβάρυνση του περιβάλλοντος που συνδέεται με την κτηνοτροφία.
  • Αύξηση κατανάλωσης Πουλερικών: Τα πουλερικά παρέχουν υψηλή ποιότητα πρωτεϊνών με χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας.