ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιωμένη διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο για τις κρατήσεις των εργαζόμενων συνταξιούχων

Βελτιωμένη διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο για τις κρατήσεις των εργαζόμενων συνταξιούχων

Στο 40% αντί του 50% η προσαύξηση εισφορών για συνταξιούχους αυτοαπασχολούμενους με κύρια και επικουρική ασφάλιση

Βελτιωμένη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου για τους συνταξιούχους που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, προβλέπει την καταβολή προσαύξησης εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης στο 40%. Αν ο συνταξιούχος έχει μόνο κύρια ασφάλιση η προσαύξηση θα είναι 50%. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», η διάταξη αφορά σε συνταξιούχους δικηγόρους, μηχανικούς κ.α. που με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους αλλά θα καταβάλλουν τις εισφορές τους προσαυξημένες κατά 40% ή 50% αν πρόκειται για κύρια και επικουρική ασφάλιση ή μόνο κύρια.

Το βασικό κίνητρο για να δηλώνουν οι συνταξιούχοι την εργασία τους είναι η κατάργηση της περικοπής της σύνταξης στο 30% όπως ισχύει τώρα και η θέσπιση περικοπής 10% του μισθού τους.

Στην αρχική μορφή της η διάταξη προέβλεπε προσαύξηση εισφορών κατά 50% αν ο συνταξιούχος απασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας και κράτηση 10% αν απασχολείται ως μισθωτός. Με τη βελτιωμένη διάταξη προστίθεται ο αυτοαπασχολούμενος συνταξιούχος με κύρια και επικουρική ασφάλιση για τους οποίους η προσαύξηση ορίστηκε στο 40% των εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Όσον αφορά στην πολλαπλή απασχόληση οι κρατήσεις που θα επιβάλλονται είναι 10% επί της μισθωτής αμοιβής και 40% ή 50% στις εισφορές για κύρια και επικουρική ασφάλιση.

Παράλληλα, διατηρείται η αναστολή σύνταξης για τους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και είναι κάτω των 62 ετών. Όταν συμπληρωθεί το 62ο έτος η σύνταξη επαναχορηγείται με κράτηση του 10% του μισθού, ενώ πριν είχε μείωση 30% του ποσού της σύνταξης.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει επίσης εξαίρεση επιπλέον κρατήσεων για τους συνταξιούχους αναπηρίας που εργάζονται. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται οι αγρότες συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκτούν εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο, οι πολύτεκνοι, οι συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών (λογοτέχνες κ.α.). η δήλωση απασχόλησης θα γίνεται στον ΕΦΚΑ και σε περίπτωση που συνταξιούχος εντοπισθεί να εργάζεται αδήλωτος, θα στερείται τις συντάξεις ενός έτους.

Οι κρατήσεις συνταξιούχων ανά επάγγελμα

  • Οι μισθωτοί θα έχουν κράτηση 10%
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν κράτηση 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, προσαύξηση εισφοράς 40% για κύρια ασφάλιση και 40% για επικουρική ασφάλιση
  • Οι μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι θα έχουν κράτηση 10%
  • Οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών θα έχουν κράτηση 10% επί της καθαρής αξίας του παραστατικού
  • Οι αμειβόμενοι με εργόσημο θα έχουν κράτηση 10% στην αξία του