ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Ζαλίζουν οι τιμές – Αυξάνονται οι κλοπές ακόμα και με αλυσοπρίονα

Ελαιόλαδο: Ζαλίζουν οι τιμές – Αυξάνονται οι κλοπές ακόμα και με αλυσοπρίονα

Δύο χρόνια ξηρασίας στην Ισπανία, η οποία συνήθως αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας προσφοράς ελαιολάδου, έχει προκαλέσει άνοδο στις τιμές του «πράσινου χρυσού», καθώς οι αγρότες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τους θερμότερους χειμώνες, τις μεγάλες πλημμύρες και τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με το Associated Press.

Επιπλέον, κλέφτες σε όλη τη Μεσόγειο φέρεται να χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα για να κλέψουν κλαδιά ελιάς, ακόμη και ολόκληρα δέντρα, μερικά που είναι αιωνόβια, γεγονός που οδήγησε σε διαρρήξεις αποθηκών και νόθευση λαδιού υψηλής ποιότητας με κατώτερο προϊόν.

Ο αγώνας για την απόκτηση περισσότερου προϊόντος, έρχεται καθώς η παγκόσμια ζήτηση για ελαιόλαδο αυξάνεται σταθερά λόγω των πλεονεκτημάτων που έχει για την υγεία. Εκθεση του 2021 της Fortune Business Insights προέβλεπε ετήσια ανάπτυξη 3,2% για την αγορά ελαιολάδου.

Οι τιμές του ελαιολάδου είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές και να αυξηθούν μέχρι τον Μάιο, παρόλο που οι ισπανικές καλλιέργειες αναμένεται να δουν 15% αύξηση στην παραγωγή σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τους Olive Oil Times. Παρά τις υψηλότερες αποδόσεις, οι καλλιέργειες αναμένεται να παραμείνουν 34% χαμηλότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων καλλιεργητικών ετών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις επτά μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο (Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία, Ελλάδα, Τουρκία, Μαρόκο και Πορτογαλία) προβλέπεται μείωση 7% στις αποδόσεις των καλλιεργειών σε σύγκριση με πέρυσι και πτώση 23% από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Σύμφωνα με το AP, οι τιμές στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία για το εξαιρετικό παρθένο λάδι έφθασαν τα 4,35 δολάρια ανά λίβρα (9 ευρώ) τον Σεπτέμβριο, υπερτριπλασιάζοντας το επίπεδό τους σε σχέση με το 2019.

Στην Ελλάδα, ένα μπουκάλι έξτρα παρθένου λαδιού 1 λίτρου εκτινάχθηκε από τα 8 δολάρια πέρυσι έως και 15 δολάρια φέτος. Σύμφωνα με τους Olive Oil Times, οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στη Χαέν της Ισπανίας, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, έφτασαν την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ και σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ελαιολάδου στις ΗΠΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι καλλιεργητές σε ορισμένες περιοχές της Καλιφόρνια - η πολιτεία που είναι υπεύθυνη για την περισσότερη επιτραπέζια ελιά και την παραγωγή ελαιολάδου στις ΗΠΑ - αντιμετωπίζουν υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τις πρόσφατες καλλιέργειες μετά από ένα κρύο έτος, αναφέρουν οι Olive Oil Times.

Η τιμή του ελαιολάδου βρίσκεται στο τρέχον επίπεδο των 9145,12 δολ. από 9364,94 δολ. τον περασμένο μήνα και 4777,18 πριν από ένα χρόνο. Πρόκειται για μεταβολή -2,35% σε σχέση με τον Οκτώβριο και αύξηση 91,43% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.