ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσός: Φρενίτιδα αγορών από τους Ινδούς

Χρυσός: Φρενίτιδα αγορών από τους Ινδούς
(Photo by Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images)

Οι κοσμηματοπώλες χρυσού πραγματοποίησαν ραγδαίες πωλήσεις στην Ινδία το Σαββατοκύριακο, όπου πραγματοποιήθηκε φεστιβάλ, με το ενδιαφέρον των καταναλωτών να αυξάνει λόγω της πρόσφατης πτώσης των τιμών.

Οι κοσμηματοπώλες φοβήθηκαν πως οι αγοραστές θα ήταν διαστακτικοί, μετά την άνοδο των τιμών των χρυσού λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου. Ωστόσο, καθώς η ευρύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει γίνει λιγότερο πιθανή τον Νοέμβριο, ο χρυσός έχει υποχωρήσει. Αυτό πιθανότατα θα ενισχύσει τις πωλήσεις για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου που οι Ινδοί θεωρούν μια ευνοϊκή περίοδο για να φορέσουν χρυσό και μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη των παγκόσμιων τιμών περιορίζοντας τις απώλειες.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής χρυσού στον κόσμο σημείωσε αύξηση 8% στη ζήτηση για το Dhanteras, την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, σύμφωνα με τον Surendra Mehta, εθνικό γραμματέα της India Bullion and Jewelers Association Ltd. Τα νομίσματα αντιστοιχούσαν περίπου στο ένα τρίτο των πωλήσεων και τα υπόλοιπα ήταν κοσμήματα, είπε. Εν όψει του φεστιβάλ Diwali, η Συνομοσπονδία όλων των εμπόρων της Ινδίας ανέμενε πωλήσεις άνω των 500 δισεκατομμυρίων ρουπιών (6 δισεκατομμύρια δολάρια), ειδικά σε χρυσό, ρούχα και οικιακά σκεύη.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού αναμένει ότι οι πωλήσεις στην Ινδία το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα αντισταθμίσουν εν μέρει την αδύναμη κατανάλωση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου. Η συνολική ζήτηση αναμένεται να είναι μεταξύ 700 και 750 τόνων το 2023, από 774 τόνους το προηγούμενο έτος, εκτιμά ο οργανισμός.

Το καταναλωτικό κλίμα σημείωσε σημαντική άνοδο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αυτής της εορταστικής περιόδου, σύμφωνα με τον Ajoy Chawla, διευθύνοντα σύμβουλο του τμήματος κοσμημάτων της Titan Co., μέρος του Ομίλου Tata. Η εταιρεία είναι αισιόδοξη ότι οι πωλήσεις θα επιτύχουν νέα υψηλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βοηθούμενη από την πρόσφατο «πάγωμα» των τιμών, προσέθεσε.