ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 6% έως 10% οι αυξήσεις στα ενοίκια φέτος

Από 6% έως 10% οι αυξήσεις στα ενοίκια φέτος

Πρώτοι στο κόστος στέγασης στην Ευρώπη οι Έλληνες

Πρωταθλητές στο κόστος στέγασης για 5η συνεχόμενη χρονιά σε όλη την Ευρώπη, είναι η χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θέμης Μπάκας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των ενοικίων από το 2018 στο 2022, για ακίνητα τα οποία είναι κατάλληλα για οικογένειες, κυμαίνεται από 37,2% έως και 42,1%.

Για το 2023 αναμένεται μια επιπλέον μεσοσταθμική αύξηση που θα κυμανθεί από 6% έως και 10%, υποστήριξε ο κ. Μπάκας.

«Σε ακίνητα τα οποία είναι κατάλληλα για νέους ανθρώπους ή για φοιτητές, σπίτια ως 50 τετραγωνικά μέτρα, βλέπουμε ότι η αύξηση από το 2017 στο 2022 στην Αθήνα είναι στο 53% και στην Πάτρα που έρχεται δεύτερη πόλη στο θέμα των αυξήσεων στο 49,8%, ενώ για τη φετινή χρονιά έχουμε μια επιπλέον αύξηση στα μικρότερα ακίνητα που κυμαίνεται από 12% έως και 16%, ιδιαίτερα στην Αθήνα», σημείωσε ο κ. Μπάκας και συνέχισε: «Είμαστε μια χώρα που είχαμε δέκα χρόνια μνημόνιο, που σημαίνει ότι είχαμε μια μείωση οικοδομικής δραστηριότητας κατά 95%. Παράλληλα τα χρόνια των μνημονίων είδαμε τα τραπεζικά ιδρύματα να μην μπαίνουν στη διαδικασία να χορηγούν στεγαστικά δάνεια, οπότε κόσμος στράφηκε μαζικά στις ενοικιάσεις κατοικιών».

Παράλληλα, από το 2019 αναπτύσσεται πολύ έντονα και το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για 168.000 ακίνητα που διατίθενται μόνο για βραχυχρόνια μίσθωση.

Στην Αττική, αν ψάξει κάποιος να βρει ένα τριάρι στα νότια προάστια, θα δει ότι 8 στα 10 σπίτια έχουν ζητούμενο μίσθωμα πάνω από 800 ευρώ.

«Ξεκινήσαμε να συζητάμε πλέον και να λέμε ότι η χώρα μας αποκτά ένα σχέδιο στεγαστικής πολιτικής, όμως το πρόγραμμα “Σπίτι μου” μπορεί να είναι η ναυαρχίδα ενός σχεδίου στεγαστικής πολιτικής.

Και ο λόγος είναι ότι είμαστε μια χώρα που έχουμε αργήσει πάρα πολύ να μπούμε σε διαδικασία να εφαρμόσουμε ολοκληρωμένες πολιτικές αναχαίτισης του κόστους στέγασης.

Από το 2018 ή το 2019, πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Αγγλία, ακόμα και η Κύπρος μπήκαν σε φάση να εφαρμόσουν συγκεκριμένες στεγαστικές πολιτικές», είπε ο κ. Μπάκας.

Στην Ευρώπη η χώρα μας είναι δεύτερη στη λίστα των νέων ηλικίας 18 έως 34 ετών που εξακολουθούν να ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο με ποσοστό 71,7%.

Επίσης σύμφωνα με την Eurostat, είμαστε η χώρα με το πέμπτο χαμηλότερο εισόδημα στην Ευρώπη».

Στην Ελλάδα υπάρχουν 900.000 κλειστά ακίνητα, εκ των οποίων οι 770.000 είναι στο νομό Αττικής. Ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών είναι στους δήμους της Αθήνας και του Πειραιά.