ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών: «Κλειδώνουν» οι αλλαγές- Τι επανεξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο

Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών: «Κλειδώνουν» οι αλλαγές- Τι επανεξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αφήνει η κυβέρνηση για αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτές θα αφορούν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες

Μέσα στην εβδομάδας εκτιμάται πως θα ανατραπούν κάποια δεδομένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς άπαντες περιμένουν τη δημόσια διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου και την ανακοίνωση του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να γίνουν μικρές αλλαγές οριακού χαρακτήρα, οι οποίες θα διευρύνουν τη δυνατότητα των ελεύθερων επαγγελματιών να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα του τεκμαρτού υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματός τους.

Πάντως, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, δεν πρόκειται να υπάρξουν μεταβολές στα κριτήρια προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος, αλλά μόνο σε επιμέρους παραμέτρους που αφορούν εξαιρέσεις και εκπτώσεις από το νέο φορολογικό πλαίσιο.

Μετά τη διαβούλευση που θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα και πριν κατατεθούν οι τελικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή ενδέχεται να γίνουν αλλαγές στη διεύρυνση των παραμέτρων που θα καθορίζουν τη λεγόμενη ελάχιστη αμοιβή και στην εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών από τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος.

Να σημειωθεί πως ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στο νέο σχέδιο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών άφησε τη Δευτέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.