ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα επανεξετασθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης το 2027 ως μνημονιακή υποχρέωση

Θα επανεξετασθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης το 2027 ως μνημονιακή υποχρέωση

Για το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μίλησε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος

Για τη επανεξέταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μίλησε στο Action 24 ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος. Αφορμή ήταν η δήλωση του υφυπουργού Εργασίας, Παναγιώτη Τσακλόγλου για το θέμα και η σχετική ανάρτηση του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι «η διάταξη υπάρχει για την επανεξέταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Έχει ψηφισθεί με τον πρώτο μνημόνιο το 2010 και παρελήφθη με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι διαρκής διάταξη, ισχύει μέχρι το 2060 και αναφέρει ότι ανά τριετία πρέπει να αναθεωρούνται τα όρια ηλικίας ανάλογα με το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού. Ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου είπε ότι θα αυξάνονταν λόγω υποχρέωσης από το νόμο τα όρια ηλικίας από 1/1/2024 αλλά λόγω κορονοϊού, μνημονίων και μείωσης του αριθμού γεννήσεων, δεν θα γίνει».

Ο κ. Μητρόπουλος πρόσθεσε ότι «στην Ευρώπη προσπαθούν να αλλάξουν τα όρια ηλικίας (βλ. Μακρόν) παρακολουθώντας το δημογραφικό. Οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις που έχουν τώρα την εξουσία, προσπαθούν να στείλουν το λογαριασμό του δημογραφικού στους ασφαλισμένους, κυρίως στους νέους, γυναίκες και άνδρες».

Τόνισε επίσης ότι με ανάρτησή του ο υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση αλλά το 2027 πρέπει να επανεξετασθεί αυτό, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Με το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν και τα τρία κόμματα, ορίζεται ότι ανά τριετία θα επανεξετάζονται τα όρια ηλικίας. «Ας την καταργήσει λοιπόν τη διάταξη ο κ. Γεωργιάδης. Όμως είπε ότι το 2027 θα επανεξετασθεί αυτό γιατί γνωρίζει ότι η ρύθμιση είναι ισχυρή και δεσμεύει το κράτος έως το 2060».

Ο κ. Μητρόπουλος υπογράμμισε τέλος ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι σημειώθηκαν 400.000 λιγότερες γεννήσεις στην Ελλάδα στην περίοδο των μνημονίων και του κορονοϊού επειδή οι γυναίκες χάνοντας τα όρια συνταξιοδότησης, δεν κάνουν παιδιά. «Μιλάμε περί πραγματικής κατάρρευσης», είπε χαρακτηριστικά.