ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ανεργίας: Έρχονται αλλαγές με το νέο έτος

Επίδομα ανεργίας: Έρχονται αλλαγές με το νέο έτος

Σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τους μισθούς της τελευταίας τριετίας σχεδιάζεται να εφαρμοσθεί με το νέο έτος

Για τις αλλαγές που έρχονται στο επίδομα ανεργίας μίλησε στο Action 24 ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας. «Φαίνεται ότι το επίδομα ανεργίας θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους μισθούς που λάμβανε ο άνεργος τα τρία τελευταία χρόνια. Η εφαρμογή θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ ανώτερο ποσό του επιδόματος θα είναι τα 1.200 ευρώ και κατώτερο αυτό που δίνεται σήμερα, τα 479 ευρώ. Το επίδομα θα είναι χωρισμένο σε τρίμηνα όπου στο πρώτο ο άνεργος θα λαμβάνει το 65% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας τριετίας. Στο δεύτερο τρίμηνο το ποσοστό υποχωρεί στο 60%, στο τρίτο τρίμηνο στο 55% και στο τέταρτο τρίμηνο θα πέφτει στα 479 ευρώ», υποστήριξε ο κ. Χατζησαλάτας.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η ερώτηση είναι αν θα υπάρχει επέκταση του επιδόματος μετά το 12μηνο στους μακροχρόνια άνεργους γιατί έως τώρα λαμβάνουν ένα επίδομα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτό φαίνεται ότι καταργείται. Επίσης αν ένας άνεργος παρακολουθήσει επιδοτούμενο πρόγραμμα και με το πέρας του λάβει 1.000 ευρώ, μετά θα υπάρχει αναστολή ή μείωση του επιδόματος ανεργίας».

Πρόσθεσε τέλος ότι «πλέον εμπλέκονται οι εργοδότες ενεργά καθώς αυτοί θα αναζητούν προσωπικό γιατί θα επιδοτούνται σε κάθε πρόσληψη από τη ΔΥΠΑ».