ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφοδρές οι αντιδράσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο – Επιστρέφει το «κίνημα της γραβάτας»

Σφοδρές οι αντιδράσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο – Επιστρέφει το «κίνημα της γραβάτας»

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνει πως «δεν νοείται ο ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό», οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι πυρ και μανία με φόντο τη θέσπιση ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος μέσω του νέου φορολογικού νομοσχέδιου.

«Ανεδαφικό εντελώς να πιστεύουμε ότι μια επιχείρηση έχει μόνο κερδοφόρες χρήσεις, δηλαδή ότι ένας επιχειρηματίας είναι δεδομένο ότι θα βγάλει ένα κέρδος ξεκινώντας από ένα επίπεδο και πάνω, αυτό ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν συμβαίνει», δήλωσε ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θεόδωρος Καπράλος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στάθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» για εξετάση πιθανών προτάσεων βελτίωσης, μιλώντας την Τετάρτη (15/11) στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1».

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως «προφανώς βλέπουμε κάθε παράμετρο του νομοσχεδίου και εδώ θα είμαστε να συζητήσουμε. Όμως, επί συγκεκριμένων προτάσεων και όχι εν γένει», υπογραμμίζοντας ότι αυτές θα συζητηθούν «στον βαθμό που δεν αλλάζουν τη στόχευση του νομοσχεδίου».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να παρουσιάζεται ανοιχτή σε προτάσεις, σχολίασε ότι «είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους, αν κάποιες από αυτές είναι εκτός θέματος. Θα τις δούμε, αλλά με την ευκαιρία μίας επόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ωστόσο, κάποιες προτάσεις που είναι σχετικές με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, με χαρά να τις εξετάσουμε στον βαθμό που δεν αλλάζουν τη στόχευση του νομοσχεδίου».

Στο μεταξύ, σε γενική αποχή από όλες τις δίκες συμφερόντων του δημοσίου προχωρούν οι δικηγόροι για τέσσερις ημέρες.

«Κατανοώ ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προσπαθεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή και αυτό είναι απολύτως θεμιτό, ωστόσο μια οριζόντια ρύθμιση μπορεί να καταστήσει το επάγγελμα μη βιώσιμο», είπε ο δικηγόρος, Αλέξανδρος Ντερμιρτζιάν.

«Από τη στιγμή πλέον που κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας αμφισβητεί το τεκμαρτό εισόδημα που κακώς μπαίνει αλλά μπαίνει, θα έπρεπε ο ίδιος να αποδείξει για ποιο λόγο δεν έχει εισπράξει τα χρήματα τα οποία του ορίζει η Πολιτεία μέσω του τεκμαρτού εισοδήματος», είπε ο οικονομικός σύμβουλος, Γιάννης Χατζησαλάτας.

Να σημειωθεί πως την ερχόμενη Τετάρτη, ελεύθεροι επαγγελματίες δεκάδων κλάδων θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας.