ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης: 2,3 εκατ. οι δικαιούχοι - Τον Δεκέμβριο οι πληρωμές

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης: 2,3 εκατ. οι δικαιούχοι - Τον Δεκέμβριο οι πληρωμές

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης: Οι εξειδικεύσεις των μέτρων στήριξης που έρχονται τον Δεκέμβρι,ο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

2,3 εκατομμύρια πολίτες θα επωφεληθούν από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που θα δοθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά τον Δεκέμβριο από την κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέντευξη παραχώρησε στο ραδιώφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Αναλυτικά, δικαιούχοι του επιδόματος που θα δοθεί εκτάκτως τα Χριστούγεννα, θα είναι οι εξής κατηγορίες:

  • Δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων από τον ΟΠΕΚΑ, το οποίο αυξάνεται κατά 150%
  • Οι πολίτες με αναπηρία που λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ ενισχύονται με επιπλέον 200 ευρώ
  • 150 ευρώ ενίσχυση για τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες
  • Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν αύξηση 50% του ποσού που κανονικά θα έπαιρναν το Δεκέμβριο

Οι εξειδικεύσεις των μέτρων από τον Κωστή Χατζηδάκη

Το συνολικό πακέτο ενίσχυσης υπολογίζεται σε 352 εκατ. ευρώ όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο υπουργός από αυτό το ποσό θα διατεθούν 125 εκατ. ευρώ για 800.000 δικαιούχους του επιδόματος παιδιού που θα λάβουν μιάμιση επιπλέον δόση.

Επίσης 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν αύξηση 50% με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 24 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ΑμεΑ μέσω επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ θα ωφεληθούν 225 χιλιάδες πολίτες και το συνολικό κόστος θα ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά ή είχαν και ήταν ελάχιστη (κάτω των 10 ευρώ) όπως είπε ο υπουργός ανέρχονται σε 155 εκατομμύρια και το κόστος του μέτρου σε 158 εκατ. ευρώ. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα λάβουν 150 ευρώ και θα πάρουν και αύξηση περίπου 3% από τον Ιανουάριο.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης για τα πρόσθετα μέτρα ότι το Youth Pass (150 ευρώ για τους νέους 18 και 19 ετών) είναι μόνιμο μέτρο, ενώ από 1/1/2024 θα υπάρξει νέα αύξηση συντάξεων περίπου 3%.

Επιπλέον, του χρόνου θα γίνει αύξηση στις συντάξεις Δημοσίου μετά από 14 χρόνια, ενώ θα αυξηθεί το αφορολόγητο για οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα.

Tα πέντε επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος

  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ για τους συνταξιούχους με «προσωπική διαφορά».
  • Διπλάσιο market pass για τους κατοίκους στις πλειγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
  • Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με πρόβλεψη για επίδομα θέρμανσης και στο ρεύμα.
  • Youth Pass. Η οικονομική ενίσχυση σε 200.000 νέους 18 και 19 ετών δεν έχει περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.
  • Αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Παραδείγματα

Σε ό,τι αφορά το επίδομα παιδιού για το οποίο οι δικαιούχοι θα λάβουν 1,5 δόση, ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι ο γονέας «για κάθε 100 που λαμβάνει τώρα, τον Δεκέμβριο θα πιστωθεί στον λογαριασμό του ένα ποσό των 50 ευρώ».

Στη συνέχεια παρέθεσε κι ένα παράδειγμα:

«Αν κάποιος γονιός έχει 2 παιδια με εισόδημα 2 εως 6 χιλιάδες, σήμερα παίρνει 84 ευρώ τον μήνα θα πάρει επιπλέον 126 ευρώ και τελικά αντί για 84 τον Δεκέμβριο θα λάβει 210».

Επίσης, ζευγάρι με δύο παιδιά που λαμβάνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και λάμβανε 400 ευρώ, θα λάβει τον Δεκέμβριο 648 ευρώ συμπεριλαμβανομένων του μπόνους 50% συν την αύξηση 8%.

Σχετικές ειδήσεις