ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο με τη μεζούρα στο φαγητό - Τα νέα κόλπα των καταναλωτών κόντρα στην ακρίβεια

Ελαιόλαδο με τη μεζούρα στο φαγητό - Τα νέα κόλπα των καταναλωτών κόντρα στην ακρίβεια

Τρόπους για να γλιτώσουν ελαιόλαδο και χρήματα βρίσκουν οι καταναλωτές 

Ελαιόλαδο με τη μεζούρα... Την ώρα που η ακρίβεια μαίνεται, την ώρα που η τιμή στο λάδι αυξάνεται ακόμη και μέσα σε μία εβδομάδα οι καταναλωτές βάζουν ελαιόλαδο με το σταγονόμετρο στο καθημερινό τους γεύμα.

Όπως μπορείτε να δείτε στο ρεπορτάζ του MEGA, η 27χρονη Βιβή ζει με την οικογένειά της και τον αδερφό της. Πηγαίνει για τα ψώνια του σπιτιού καθημερινά, αλλά - όπως λέει - περιορίζει κατά πολύ το ελαιόλαδο από το οικογενειακό τραπέζι.

«Τους λέω τι να κάνουμε, είναι ακριβό, δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω παραπάνω. Ή θα πληρώσετε παραπάνω, ή θα τρώτε αυτό που σας μαγειρεύω, τελείωσε», αναφέρει χαρακτηριστικά στο MEGA.

Με την άνοδο στην τιμή του ελαιόλαδου βρίσκει εναλλακτικές λύσεις για το τηγάνισμα. «Γενικότερα χρησιμοποιώ σπορέλαιο, ηλιέλαιο για να τηγανίζω τις πατάτες, το λάδι είναι μόνο για τη σαλάτα και άντε σε κανένα λαδερό φαγητό», συμπληρώνει.

Και στη χωριάτικη σαλάτα, όπως προσθέτει, βάζει ελάχιστο ελαιόλαδο ίσα για να παίρνει τη γεύση. Οι υπολογισμοί της ποσότητας λαδιού που δαπανούν μαζί με τα χρήματα που χρειάζονται μόνο για το ελαιόλαδο κάθε μήνα προκαλεί πονοκέφαλο στους καταναλωτές.

Παίρνουν μέτρα για το ελαιόλαδο οι ελαιοπαραγωγοί

Η ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά ελαιολάδου έχει κάνει τους ελαιοπαραγωγούς να λαμβάνουν δραστικά μέτρα για να αποφευχθούν οι κλοπές. Δεν είναι τυχαίο της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ελαιολάδου ότι στην Αχαΐα οι ελαιοπαραγωγοί έχουν φτάσει στο σημείο ακόμη και να πληρώνουν εταιρείες σεκιούριτι, να προσλαμβάνουν φύλακες αλλά και να κάνουν περιπολίες ακόμη και με όπλα για να γλιτώσουν τα ελαιουργεία και τις ελιές τους. Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι, οι συμμορίες κόβουν ακόμη και ολόκληρα δέντρα.

Στην Ωλενία της Αχαΐας παρατηρήθηκαν ήδη τα πρώτα κρούσματα κλοπής. Τρία άτομα τα οποία μπήκαν σε χωράφια της Αχαΐας, περισυνέλλεξαν σχεδόν 1 τόνο καρπό, τον οποίο πούλησαν σε ελαιοτριβεία σε Χαϊκάλι και Ελαιοχώρι Αχαΐας για 11.000 ευρώ περίπου. Συνελήφθησαν και αναμένεται να απολογηθούν άμεσα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία επικεφαλής ήταν ένας 35χρονος Έλληνας, κάτοικος της περιοχής, ενώ αναζητούνται και τα υπόλοιπα μέλη του “συνεργείου” πέντε αλλοδαποί εργάτες.