ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τιμές στα Χριστουγεννιάτικα στολίδια - Οι εκπλήξεις και τα μεταφορικά

Οι τιμές στα Χριστουγεννιάτικα στολίδια - Οι εκπλήξεις και τα μεταφορικά

Καλύτερες είναι οι τιμές στα Χριστουγεννιάτικα στολίδια λένε οι καταστηματάρχες - Αύξηση 10% βλέπουν οι καταναλωτικοί φορείς 

Τουλάχιστον 10% αυξημένες είναι οι τιμές φέτος στα χριστουγεννιάτικα στολίδια, σύμφωνα με το ethnos.gr. Το ρεπορτάζ επικαλείται τον εκπρόσωπο του Νέου Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Παναγιώτης Γεωργιάδη ο οποίος υποστηρίζει ότι «οι επιχειρηματίες, επικαλούμενοι το υψηλό κόστος των πρώτων υλών αλλά και τα αυξημένα ενοίκια των καταστημάτων τους, ανέβασαν τις τιμές, με αποτέλεσμα σήμερα τα χριστουγεννιάτικα στολίδια να πωλούνται ακριβότερα κατά 10% μεσοσταθμικά σε σχέση με πέρυσι». Σε αυτό συμφωνεί και ο Β΄ αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Χρήστος Νικολόπουλος ο οποίος δηλώνει ότι το αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και η υψηλή φορολογία έχουν ως συνέπεια τις αυξημένες τιμές στα χριστουγεννιάτικα στολίδια. «Αυτά έχουν ως συνέπεια οι καταστηματάρχες να ανεβάσουν τις τιμές των χριστουγεννιάτικων στολιδιών, οι οποίες είναι λίγο υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Η μεγάλη έκπληξη θα είναι, αν κάποιο προϊόν πωλείται φθηνότερα σε σύγκριση με το παρελθόν», λέει.

Ωστόσο καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι οι τιμές φέτος στα στολίδια και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι καλύτερες από πέρυσι γιατί έχει γίνει διόρθωση του κόστους στα μεταφορικά που πέρυσι ήταν πολύ αυξημένο. Έως και 25% φθηνότερα από πέρυσι είναι φέτος τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, λένε, κάνοντας τα μαγαζιά που πωλούν αυτά τα είδη να είναι τα μοναδικά που δεν ακολουθούν τη γενικότερη τάση της αύξησης των τιμών που παρατηρείται στο εμπόριο.

Έτσι, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ξεκινάνε από τα 89 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τα 700 ευρώ. Ένα μεσαίο δέντρο κοστίζει 150-250 ευρώ, ενώ τα στολίδια ξεκινάνε από 0,40 ευρώ ή 0,90 ευρώ και φτάνουν τα 15 και 19 ευρώ. Για παράδειγμα, ένας καρυοθραύστης κοστίζει γύρω στα 13 ευρώ, τα λαμπάκια για το δέντρο από 7 ευρώ έως 75 ευρώ, οι χριστουγεννιάτικες μπάλες από 1,80 ευρώ έως 10 ευρώ. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό το δέντρο και τα στολίδια του κοστίζουν γύρω στα 500 ευρώ.

Το δέντρο ύψους 2,10 μέτρων κοστίζει 168 ευρώ, το χιονισμένο δέντρο ίδιου ύψους κοστίζει 205 ευρώ και το πιο οικονομικό στο ίδιο ύψος στοιχίζει 155 ευρώ.

Δεν αποκλείεται βέβαια να συναντήσετε και τιμές όπου το δέντρο ύψους 2,10 μέτρων στοιχίζει 265 ευρώ και το ύψους 2,40 μέτρων στοιχίζει 365 ευρώ. Με αντίστοιχες τιμές να εντοπίζονται και στα χιονισμένα δέντρα.

Από την άλλη, το τεχνητό δέντρο ύψους 2,40 μέτρων κοστίζει από 180 ευρώ έως 350 ευρώ.