ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ελεγχθείτε και γλιτώστε το τεκμαρτό

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ελεγχθείτε και γλιτώστε το τεκμαρτό

Οι τελικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο «κλειδώνουν» σήμερα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί έως αύριο στη Βουλή προς ψήφιση. 

Τρεις μεγάλες αλλαγές έρχεται στις προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου για το τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης.

Ειδικότερα, εξετάζεται να δίνεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους επαγγελματίες να κάνουν ένσταση για το τεκμαρτό ποσό που τους επιβάλλεται από τη φορολογική αρχή κάνοντας ένσταση, αν θεωρουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι μικρότερο από αυτό που τους έχει επιβληθεί από την Εφορία. Μοναδική προϋπόθεση είναι να θέσουν τον εαυτό τους ως υποψήφιο για να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, ώστε να αποδειχθεί ότι η εφορία κάνει λάθος και είναι σωστή η δήλωσή τους.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών αφορούν το μαχητό τεκμήριο και εξετάζεται διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θεωρείται ότι είναι μαχητό, ενώ θα καθιερωθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκημρίου από τους φορολογούμενους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα. Με άλλα λόγια, θα δίνεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες να προσφεύγουν, απορρίπτοντας το τεκμαρτό ποσό που έχει υπολογίσει αυτόματα η Εφορία, προκειμένου να αποδείξουν ότι αυτά είναι χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή.

Στην περίπτωση αυτή, ο φορολογικός έλεγχος θα επεκταθεί πέρα από τα εισοδήματα και θα αφορά δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες, καταναλωτικές δαπάνες.

Η δεύτερη αλλαγή που έρχεται στο φορολογικό νομοσχέδιο έχει να κάνει με το «κούρεμα» των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες.

Οι συντελεστές είναι:

-35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου των ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων,

-70% για όσους ο τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου των ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων και

-100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου των ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τα 50.000 ευρώ.

Η τρίτη μεγάλη αλλαγή αφορά τη μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως κυλικεία σχολείων, εποχικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές ρυθμίσεις αναμένεται να αποφασιστούν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Σχετικές ειδήσεις