ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτήση σε υψηλά 6μήνου για τον χρυσό - Αδύναμο το δολάριο

Χρυσός

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, ενώ με βάση δημοσκόπηση το 60% θεωρεί πιθανή μια μείωση τον Μάιο του επόμενου έτους.

Στο υψηλότερο επίπεδο έξι μηνών σκαρφάλωσαν οι τιμές του χρυσού, υποστηριζόμενες από το ασθενέστερο δολάριο και τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που αναμένεται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,5% στα 2.010,99 δολάρια ανά ουγγιά έως τις 07:58 GMT, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Μαΐου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,4% στα 2.011,70 δολάρια.
Στον αντίποδα ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε κατά 0,1% έναντι των αντιπάλων του, όχι πολύ μακριά από το χαμηλό επίπεδο των δύο μηνών που έφτασε την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων.

Εν τω μεταξύ τα πρακτικά της Fed κατέδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει «προσεκτικά» και ότι «όλοι οι συμμετέχοντες έκριναν σκόπιμο να διατηρήσουν» στα τρέχοντα επίπεδα τα επιτόκια.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, ενώ με βάση δημοσκόπηση το 60% θεωρεί πιθανή μια μείωση τον Μάιο του επόμενου έτους.

H UBS Investment Bank εκτιμά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 275 μονάδες βάσης το επόμενο έτος. Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας αναμένουν ότι το επιτόκιο αναφοράς θα μειωθεί μεταξύ 2,5% και 2,75% έως το τέλος του 2024 και βλέπουν το τελικό επιτόκιο στο 1,25% μέχρι τις αρχές του 2025.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs προβλέπει πως η πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης θα πραγματοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2024, και στη συνέχεια θα υπάρξει μία μείωση ανά τρίμηνο μέχρι τα μέσα του 2026.