ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές στις ανακαινίσεις του 2024: Έρχεται έκπτωση φόρου 3.200 ευρώ - Ποιες εργασίες καλύπτει

Οι αλλαγές στις ανακαινίσεις του 2024: Έρχεται έκπτωση φόρου 3.200 ευρώ - Ποιες εργασίες καλύπτει

Το φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπονται οι αλλαγές για την έκπτωση από τον αναλογούνται φόρο εισοδήματος, εισήχθη για συζήτηση στη Βουλή και θα ισχύσει. 

Έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ ετησίως θα έχει κάθε φορολογούμενος ο οποίος από το 2024 θα προχωρήσει στην εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης και λειτουργικής αναβάθμισης, είτε της κύριας είτε δευτερεύουσας κατοικίας, είτε οποιαδήποτε άλλου κτιρίου έχει στην κατοχή του.

Ωστόσο, καθορίζεται πως η εκπίπτουσα δαπάνη για τις αγορές υλικών δεν θα επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη του 1/3 της δαπάνης για την εκτέλεση εργασιών, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκέντρωση αποδείξεων από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή.

Με τις αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή θα χορηγείται αυξημένη στο διπλάσιο, από 1.600 ευρώ σε 3.200 ευρώ τον χρόνο, και για 5 αντί για 4 έτη σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων πραγματοποιήσουν έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης των ιδιοκτητών κατοίκων ή άλλων κτισμάτων τους. Επίσης, στο τελικό σχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου προστέθηκε όριο για την αναγνώριση των δαπανών αγοράς υλικών, προκειμένου να μην αρκούν μόνο αυτές οι δαπάνες για την κάλυψη του συνόλου της έκπτωσης, αλλά το μεγάλο μέρος της εκπίπτουσας δαπάνης να αφορά στις εργασίες.

Ποιες εργασίες μπορούν να καλυφθούν

-Ενεργειακές παρεμβάσεις, πως τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, ψύξης, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναβάθμιση φωτισμού.

-Λειτουργικές, αισθητικές, όπως τοποθέτηση ή αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης, συντήρηση, επισκευή στέγης, επισκευή τοιχοποιίας, χρωματισμού, τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα, εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης, αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.