ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρεοκόπησε ευρωπαϊκός κολοσσός ακινήτων

Χρεοκόπησε ευρωπαϊκός κολοσσός ακινήτων

Η διοίκηση της Signa Holding GmbH ανέφερε ότι κατέθεσε την αίτηση πτώχευσης την Τετάρτη στη Βιέννη που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ακινήτων, η αυστριακή Signa του μεγιστάνα Rene Benko, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια συγκέντρωσης έκτακτης χρηματοδότησης. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Rene Benko, συνιδιοκτήτης του κτιρίου Chrysler της Νέας Υόρκης γίνεται ένα από τα σημαντικότερα θύματα της κρίσης ακινήτων στην Ευρώπη.

Η πτώχευση αποτελεί ένα πλήγμα για τον αυτοδημιούργητο μεγιστάνα, ο οποίος ήταν γνωστό ότι καυχιόταν ότι μόνο η βρετανική βασιλική οικογένεια και η Καθολική εκκλησία θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τη σειρά αποκλειστικών ιδιοκτησιών του.

Με περιουσιακά στοιχεία αξίας 23 δισεκατομμυρίων ευρώ (25 δισεκατομμύρια δολάρια) στο τέλος του περασμένου έτους, η κατάρρευση της Signa μπορεί είναι μεγαλύτερη χρεοκοπία εταιρείας ακινήτων στην Ευρώπη από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η διοίκηση της Signa Holding GmbH ανέφερε ότι κατέθεσε την αίτηση πτώχευσης την Τετάρτη στη Βιέννη που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Παρά τις σημαντικές προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες, η απαραίτητη ρευστότητα για μια εξωδικαστική αναδιάρθρωση δεν μπόρεσε να εξασφαλιστεί επαρκώς», ανέφερε η εταιρεία.

Στο χαρτοφυλάκιο της Signa Holding συγκαταλέγονται το πολυκατάστημα Selfridges στο Λονδίνο, πολυτελή εμπορικά κέντρα στη Βιέννη και ένα ιστορικό ξενοδοχείο στη Βενετία.

Η εταιρεία ανέφερε ότι επιδιώκει να διατηρήσει τις δραστηριότητές της, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι θυγατρικές - στις οποίες περιλαμβάνονται η Signa Development και η Signa Prime. Μια γερμανική μονάδα της Signa Prime κατέθεσε πρόσφατα αίτηση αφερεγγυότητας σε δικαστήριο του Βερολίνου, μετά από παρόμοια κίνηση από μια συνδεδεμένη εταιρεία λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών.
«Στόχος είναι να συνεχιστούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης», δήλωσε η Signa Holding.

Εάν η αίτηση γίνει δεκτή από το δικαστήριο, η Signa Holding θα είναι σε θέση να αναδιαρθρώσει τα περιουσιακά της στοιχεία και το χρέος της. Θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των πιστωτών και θα της επιτρέψει να πληρώσει τουλάχιστον το 30% των απαιτήσεων εντός δύο ετών.

Αυτό που έκανε τον Benko να ξεχωρίζει από πολλούς άλλους επενδυτές ακινήτων είναι ότι ο 46χρονος συνέχισε να κάνει εξαγορές υψηλού ρίσκου, ακόμη και όταν η εταιρεία του άρχισε να εμφανίζει υψηλά χρέη. Το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος προκάλεσε πτώση στις αποτιμήσεις και κρίση μετρητών, ενώ η ασαφής εταιρική δομή της Signa την άφησε ιδιαίτερα ευάλωτη.