ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Ξεκίνησε η ενημέρωση των καταναλωτών

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Ξεκίνησε η ενημέρωση των καταναλωτών

Ξεκίνησε η ενημέρωση των προμηθευτών στους καταναλωτές για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος 

Οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ξεκίνησαν την αποστολή ενημερωτικών επιστολών προς τους πελάτες τους για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου. Κάποιοι μάλιστα προτρέπουν έμμεσα τα νοικοκυριά να επιλέξουν το κίτρινο κυμαινόμενο τιμολόγιο έναντι του πράσινου σημειώνοντας ότι είναι πιο οικονομικό.

Ρεπορτάζ της ΕΡΤ τονίζει ότι κάποιες εταιρείες προχωρούν σε σύγκριση του πράσινου τιμολογίου με τα δικά τους προϊόντα ή με τα τιμολόγια που ισχύουν σήμερα καταλήγοντας εμμέσως στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τιμολόγιο είναι ακριβότερο.

Κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι είναι νωρίς για συγκρίσεις τιμολογίων καθώς το πράσινο τιμολόγιο θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα μειώσει τις τιμές. Το πράσινο τιμολόγιο υιοθετήθηκε για να είναι εύκολη η σύγκριση τιμών από τους καταναλωτές καθώς θα δίνει τιμή κιλοβατώρας. Σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει κατηγορία τιμολογίου αλλά και προμηθευτή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι προμηθευτές επιχειρούν ευθέως να αποτρέψουν τους πελάτες τους από το πράσινο τιμολόγιο το οποίο εμφανίζουν στις επιστολές τους ως ακριβότερο από 10% έως και 17,7% σε σχέση με το πορτοκαλί κυμαινόμενο τιμολόγιο που τους προτείνουν καταφεύγοντας σε συγκρίσεις των δύο τιμολογίων αναδρομικά για το 2023. Δηλαδή, τι θα πλήρωνε κάποιος στο πρόγραμμα που βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Οκτώβριο του 2023 και τι θα πλήρωνε αν ίσχυε το ειδικό τιμολόγιο.

Η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι έντονη στην πρακτική, κάποιων εκ των παρόχων, αποτροπής των πελατών τους από πράσινο ειδικό τιμολόγιο που επιβλήθηκε με νόμο ως υποχρεωτικό στην αγορά για να είναι εύκολα συγκρίσιμο από τους καταναλωτές.

Ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, σύμφωνα με την «καθημερινή», αναμένει την παρέμβαση της αρμόδιας αρχής (ΡΑΑΕΥ) πριν αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για τον έλεγχο της θεσμικής ορθότητας της πρακτικής των προμηθευτών.